Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Ρομπότ, Τεχνητή Νοημοσύνη, GPS: Οι αρχαίοι Έλληνες τα ανακάλυψαν όλα πρώτοι

Η Αρχαία Ελλάδα δεν μας άφησε “κληρονομιά” μόνο τη φιλοσοφία, τις τέχνες, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της… Ήταν και η πρώτη διδάξασα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας! Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους και μπορούσαν να αντιληφθούν τον κόσμο με τέτοιο τρόπο, που είχαν “προβλέψει” όλα τα σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου. Αυτό υποστηρίζει στο βιβλίο της με τίτλο “Gods and Robots” (Θεοί και Ρομπότ) η καθηγήτρια Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Δρ Αντριάν Μέιγιορ.

Αυτό που εννοεί η Αμερικανίδα καθηγήτρια, για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις, είναι ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν σε θέση να αντιληφθούν με έναν αφηρημένο τρόπο την έννοια της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας, πριν ακόμη ανακαλυφθεί καν ο όρος “τεχνολογία”. Ως εκ τούτου και ιδιαίτερα μέσω της πλούσιας ελληνικής μυθολογίας, είχαν “προβλέψει” πολλά από αυτά που σήμερα για εμάς είναι πραγματικότητα (ή παραμένουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας), όπως τα ρομπότ, τα ανθρωποειδή, την τεχνητή νοημοσύνη, τα συστήματα αυτόματης πλοήγησης (GPS), ακόμη και τα “έξυπνα” αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς!

Αν υπάρχει μια μορφή που συνοψίζει όσο καμία άλλη την καινοτομία, το όραμα και την τεχνολογική κατάρτιση των Αρχαίων Ελλήνων, αυτός δεν είναι άλλος από το θεό Ήφαιστο, τον “σιδηρουργό” των θεών στον Όλυμπο. Οι περιγραφές για τα έργα και τα επιτεύγματά του είναι αναρίθμητες. Μεταξύ αυτών και οι “Χρυσές Κόρες” που μπορούσαν να προβλέπουν και να πραγματοποιούν τις επιθυμίες των αφεντικών τους, κάτι δηλαδή σαν τις σημερινές μηχανές τεχνητής νοημοσύνης.

Κορυφαίο παράδειγμα όλων όμως, σύμφωνα με την Αμερικανίδα ιστορικό, είναι ο Τάλως, ο φύλακας της Κρήτης που σύμφωνα με τους μύθους κατασκεύασε ο ίδιος ο Ήφαιστος από χαλκό. Όχι απλά το σημερινό αντίστοιχο ενός ανδροειδούς, αλλά ένα ανδροειδές με “φονικές” ικανότητες! Κάτι που πολλές σύγχρονες υπερδυνάμεις παλεύουν να δημιουργήσουν μέχρι τις μέρες μας.

Ο Τάλως όπως τον
Ο Τάλως όπως τον “οραματίστηκαν” στην ταινία “Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες” του 1963

Τα παραδείγματα, σύμφωνα πάντα με την δρα Μέιγιορ, δεν έχουν τελειωμό. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην περίπτωση της Πανδώρας, την οποία χαρακτηρίζει ως μία αρχέτυπη μορφή “fembot”, ενός ρομπότ δηλαδή με γυναικεία μορφή και τεχνητή νοημοσύνη. Κάτι που θα μπορούσε άνετα να ανοίξει το “κουτί” απελευθερώνοντας όλα τα δεινά που κατατρέχουν την ανθρωπότητα.

Όμως και ο μεγαλύτερος “παραμυθάς” της ανθρωπότητας, ο Όμηρος, δεν πήγαινε πίσω σε ευρηματικότητα. Στην Ιλιάδα κάνει λόγο για αυτοκινούμενους τρίποδες με τροχούς, ως μία πρωτόγονη αναφορά στην αυτοκινούμενη τεχνολογία, ενώ και στην Όδύσσεια κάνει λόγο για πλοία χωρίς καπετάνιους, δίνοντας στην ανθρωπότητα μια πρώτη ιδέα για το GPS. Αυτοκινούμενους τρίποδες είχαν και οι Θεοί του Ολύμπου για να τους μεταφέρουν νέκταρ και αμβροσία, με τόση ακρίβεια και ταχύτητα που σήμερα η Amazon θα κοκκίνιζε από ντροπή.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα επιτεύγματα εμφανίζονται σε μύθους που εξιστορούν τον αγώνα του ανθρώπου να ξεπεράσει τη φύση του και τις ικανότητές του, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από “πρωταγωνιστές” όπως ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες, ο Δαίδαλος και ο Προμηθέας.

Όπως επισημαίνει η συγγραφέας του βιβλίου μπορεί οι Αρχαίοι Έλληνες να μην κατανοούσαν την τεχνολογία για όλα αυτά που περιέγραφαν, είχαν όμως αντιληφθεί πρώτοι από όλους πόσο καθοριστική θα είναι η συμβολή της στην εξέλιξη του είδους και της κοινωνίας ως σύνολο.

Η δρ Μέιγιερ εκτιμά ότι τα “μεγάλα κεφάλια” της Σίλικον Βάλει θα πρέπει να ξανανοίξουν τα βιβλία της ιστορίας και να ξαναδιαβάσουν την αρχαία ελληνική μυθολογία, γιατί έχει ακόμη να τους διδάξει πολλά. Όπως για παράδειγμα τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η ίδια θεωρεί ότι θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες για το ανθρώπινο είδος, κάνοντας αναφορά στο “κουτί της Πανδώρας“, εκτός κι αν χρησιμοποιηθεί συνετά και προς όφελος του ανθρώπινου είδους.

www.news247.gr