Τετάρτη
29
Μάρτιος
TOP

Ρύθμιση οφειλών: Νέο σχέδιο με περισσότερες δόσεις για τα κορονοχρέη

Νέο βελτιωμένο σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των κορονοχρεών σε περισσότερες δόσεις, από 60-70 και άνω, θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών κατά την επόμενη, 11η αξιολόγηση τέλη Ιουνίου. Το οικονομικό επιτελείο, που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός κουρέματος των χρεών της πανδημίας, όπως ζητούν επιτακτικά οι φορείς της αγοράς, πρόκειται να βάλει στο τραπέζι με τους θεσμούς μία νέα ρύθμιση στην οποία θα ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός χρεών -όχι μόνο τα χρέη του πρώτου lockdown- και περισσότερες δόσεις.

«Βόμβα» στην πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας

Τα φοροχρέη του πρώτου lockdown, ύψους 1 δισ. ευρώ, που «πάγωσαν» έως το τέλος του 2021 και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί, δεν αρκούν για να δώσουν ανάσα σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Παράλληλα οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι μόνο το 2020 αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ και όπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, η ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί δεν φθάνει αφού κάθε μήνα οι υποχρεώσεις τρέχουν. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία ξεπέρασε τα 108 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί μπορεί παραδοσιακά να είναι αντίθετοι σε ρυθμίσεις με πολλές δόσεις, καθώς εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η κουλτούρα πληρωμών, αλλά αναγνωρίζουν ότι το ιδιωτικό χρέος αποτελεί μια πραγματική βόμβα στην πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Με χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και να βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, εξετάζεται το σενάριο να ρυθμιστούν περισσότερες φορολογικές οφειλές που γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Tο θέμα των χρεών συζητήθηκε κατά την πρόσφατη δέκατη αξιολόγηση, όπου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στους επικεφαλής των θεσμών αναλυτική εικόνα για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στοιχεία για τα χρέη που «γεννήθηκαν» την περίοδο της πανδημίας.

Ρύθμιση με επιτόκιο 2,5%

Στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται να ανοίξει η περίμετρος των οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες εν μέσω πανδημίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαν να ρυθμιστούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Επιπλέον στόχος στη συζήτηση με τους θεσμούς είναι να συμφωνηθεί μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, τουλάχιστον από 60-70 και πάνω.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι θα «επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί ένας μεγαλύτερος αριθμός δόσεων που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών» και προσθέτουν ότι υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, με δεδομένο ότι η όποια συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους.

πηγη