Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων: Σε ποιες περιπτώσεις φθάνει τις 2.500 τον μήνα

Την ερχόμενη Δευτέρα- αν όλα πάνε καλά- περίπου 150 χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή του Κράτους στην εξυπηρέτηση των δανείων τους ως το τέλος του έτους. Με δεδομένο ότι τα τελευταία moratoria λόγω πανδημίας εκπνέουν σήμερα, το «Γέφυρα 2» επί της ουσίας θα προσπαθήσει να περιορίσει ένα νέο κύμα «προβληματικών» δανείων από επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος όλων των υποχρεώσεων τους. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν το «καλό» σενάριο των τραπεζών, σύμφωνα με το οποίο η κληρονομιά «κόκκινων» δανείων της πανδημίας δεν θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να προβλέψει κανείς τη συνέχεια, όταν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα σηκώσουν ρολά και θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι περίπου το 32% των επιχειρηματικών δανείων είναι στο «κόκκινο». Η κατανομή τους δικαιώνει την επιλογή του υπουργείου Οικονομικών να επιδοτήσει τα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς ενώ το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων είναι 16,6%, στις μικρές και μεσαίες ανεβαίνει στο 47%, ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις εκτινάσσεται στο 55,4%. Σε επίπεδο κλάδων, το υψηλότερο ποσοστό (54,3%) καταγράφεται στην εστίαση, ωστόσο και το εμπόριο υποφέρει από «κόκκινα» δάνεια στο 37,3% του συνόλου.

Τα 5 βήματα για την διαδικασία επιδότησης
Αυτό που υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, είναι ότι η διαδικασία επιδότησης θα είναι απλή.

Στο 1ο Βήμα η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο 2ο Βήμα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων. Σημειωτέον ότι για να είναι μια επιχείρηση επιλέξιμη, ΔΕΝ πρέπει να υφίσταται ενεργή εγγύηση του Δημοσίου ή της Αναπτυξιακής Τράπεζας ή ευρωπαϊκών φορέων, για τη συγκεκριμένη οφειλή

Στο 3ο Βήμα εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά. Δηλαδή, εκδίδεται μια Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα – email, ώστε να το γνωρίζει.

Στο 4ο Βήμα γίνεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Στο 5ο και τελευταίο Βήμα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.

Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία επιδότηση
Η μέγιστη μηνιαία επιδότηση διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος του δανείου, δηλαδή αν είναι εξυπηρετούμενο ή «κόκκινο». Ειδικότερα, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η «οροφή» της μηνιαίας επιδότησης κλιμακώνεται ως εξής:

  • Ατομική επιχείρηση/ελεύθερος επαγγελματίας: 600 ευρώ
  • Πολύ μικρή επιχείρηση που απασχολεί ως 9 εργαζόμενους: 5.000 ευρώ
  • Μικρή επιχείρηση που απασχολεί ως 49 εργαζόμενους: 15.000 ευρώ
  • Μεσαία επιχείρηση που απασχολεί ως 249 εργαζόμενους: 50.000 ευρώ

Αναμφίβολα το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ η «οροφή» διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ατομική επιχείρηση/ελεύθερος επαγγελματίας: 500 ευρώ
  • Πολύ μικρή επιχείρηση που απασχολεί ως 9 εργαζόμενους: 4.000 ευρώ
  • Μικρή επιχείρηση που απασχολεί ως 49 εργαζόμενους: 12.500 ευρώ
  • Μεσαία επιχείρηση που απασχολεί ως 249 εργαζόμενους: 40.000 ευρώ

Δικαίωμα επιδότησης έχουν και τα «κατακόκκινα» δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν καταγγελθεί. Η «οροφή» διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ατομική επιχείρηση/ελεύθερος επαγγελματίας: 300 ευρώ
  • Πολύ μικρή επιχείρηση που απασχολεί ως 9 εργαζόμενους: 2.500 ευρώ
  • Μικρή επιχείρηση που απασχολεί ως 49 εργαζόμενους: 7.500 ευρώ
  • Μεσαία επιχείρηση που απασχολεί ως 249 εργαζόμενους: 25.000 ευρώ

Πηγή