Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Στην τελική ευθεία για τις υπογραφές η ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

Φως διαφαίνεται στο πλέον μακρύτερο τούνελ των ΣΔΙΤ, το οποίο δεν είναι άλλο από το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της Περιφέρειας, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αφορά την έγκριση της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ, που θα δώσει το πολυπόθητο «πράσινο φως» για το επόμενο -και τελικό στάδιο- πριν την υπογραφή της σύμβασης, από την ανάδοχο εταιρεία, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό, ο ανάδοχος θα έχει στην διάθεσή του χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, κλείνοντας έτσι μια μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων και αλλεπάλληλων καθυστερήσεων. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος θα έχει επί 10μηνο το δικαίωμα και της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία, προς το παρόν, δεν είναι εναρμονισμένη σε περιφερειακό επίπεδο, απόρροια των εντάσεων και των διαφορετικών γραμμών, που στο μεταξύ είχαν υιοθετήσει κάποιοι Δήμοι, όσο το θέμα της ΣΔΙΤ βρισκόταν σε τέλμα.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 158 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, ήδη από την περασμένη Άνοιξη, έτυχε της δεδηλωμένης υποστήριξης της κυβέρνησης, δια στόματος του Υπουργού Επικρατείας, κου Φλαμπουράρη και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων των οποίων στόχευση ήταν η δυναμική επανεκκίνηση των διαδικασιών που θα οδηγούσαν στην υλοποίηση ενός έργου, του οποίου η καθυστέρηση παρέτεινε λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην Πελοπόννησο.

Τα ενθαρρυντικά βήματα συνεχίστηκαν και μετά το καλοκαίρι του 2017, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε από το ΠΕ.ΣΥ. η προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ, η οποία επί της ουσίας διευθετούσε τιμολογιακά ζητήματα σχετικά με το έργο, βήμα το οποίο, είχε θεωρηθεί «προάγγελος» των τελικών υπογραφών σε σύντομο, μάλιστα, χρονικό διάστημα.

Τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε και η επανένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (με 66 εκατ. ευρώ) επιλύοντας και τις τελευταίες εκκρεμμότητες όσον αφορά τη χρηματοδότησή του.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία) με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com