Δευτέρα
27
Σεπτέμβριος
TOP

Στη Μεθώνη ένα από τα πιο ιδιαίτερα σπίτια στη χώρα – Μοιάζει σαν… να προσγειώθηκε στον ελαιώνα, εντυπωσιακό μέσα-έξω

Τοποθετημένο σε μια ήπια πλαγιά ελαιώνων στη Νότια Πελοπόννησο, ένα εντυπωσιακό σπίτι σχεδιασμένο από τους Lassa Architects αποτελεί το απόλυτο καλοκαιρινό καταφύγιο.

Πρόκειται για ένα σπίτι συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ., που μπορεί κανείς μέσα από την οπτική, τα πλαίσια, την υλικότητα, τα μινιμαλίστικα χρώματα, τα αρώματα που συνθέτουν το δομημένο τοπίο να εκτιμήσει τη μοναδικότητα της φύσης και του design.

Aρχιτέκτονες της μοναδικής αυτής κατοικίας είναι o Θόδωρος Σαραντόγλου – Λάλης και η Ντόρα Σβέιτζντ, που έχουν επίσης την αρχιτεκτονική υπογραφή της περίφημης Villa Ypsilon στη Φοινικούντα της Πελοποννήσου, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια.

Πρόκειται για άλλο ένα εντυπωσιακό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και μάλιστα εντελώς στο «πουθενά» της ελληνικής υπαίθρου, σε μια πολύ ήσυχη αλλά πανέμορφη γωνιά στη νότια Πελοπόννησο, κυριολεκτικά μέσα στους ελαιώνες.

Βυθισμένο, λοιπόν, σε έναν πανέμορφο, μυρωδάτο ελαιώνα, αυτό το ενδιαφέρον μινιμαλιστικό κτίσμα έχει σχήμα Χ, επιμερίζοντας τον χώρο σε τέσσερα διακριτά μέρη. Παράλληλα η ανατολική πλευρά προσφέρει στους ιδιοκτήτες του μια οπτική ηρεμία με την απρόσκοπτη θέα στη φύση και τη θάλασσα και μια μεταβαλλόμενη σκίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Η βίλλα ΚΗΙ συνδυάζει δύο αντίρροπα στοιχεία τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται: οι αυλές προσφέρουν τη δυνατότητα στοχαστικής απομόνωσης, ενώ η δυτική πτέρυγα και η οροφή προσφέρουν άπλετη, πανοραμική θέα στη θάλασσα», αναφέρει στο iefimerida o Θόδωρος Σαραντόγλου – Λάλης.

Περιγράφοντας το έργο εξηγεί πως η οροφή καθορίστηκε από την κορυφή των ελαιόδεντρων που το αγκαλιάζουν, ενώ η εύκολα προσπελάσιμη ταράτσα της σκεπής εξασφαλίζει την πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Το ύψος του τοίχου που το περιβάλλει ποικίλλει, καθώς σταδιακά βυθίζεται στη γη μειώνοντας το ύψος της πρόσοψης στην άκρη κάθε πτέρυγας στα 1,2 μέτρα. Το χώμα της εκσκαφής χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας μετάβασης τοπίου που ενσωματώνει καλύτερα το κτίριο στο αγροτικό περιβάλλον. Η δυτική πτέρυγα αποτελείται από τους κοινούς χώρους, το μεγάλο άνοιγμα προς τη θάλασσα και τη νότια ταράτσα. Εσωτερικά, κάθε δωμάτιο βλέπει προς μια εσωτερική βεράντα και αυλή. Ο τοίχος του δωμάτιου εκτείνεται προς τα έξω και πλαισιώνει μια λεμονιά. Η απουσία γωνιών και η συνέχεια του τοίχου προσφέρουν σημαντική διεύρυνση των χώρων. Οι καμπύλες των τοίχων καδράρουν τις εναλλαγές του φωτός και του χρώματος του ουρανού επιτείνοντας την παρουσία στον εσωτερικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο εκτελέστηκε από τοπικούς εργολάβους στους οποίους η LASSA Architects πρoσέφερε την εμπειρία της σε ψηφιακό σχεδιασμό και παραγωγή. Η στρατηγική αυτή επέτρεψε την εκτός έργου παραγωγή μεγάλων δομικών κομματιών από φελιζόλ με την τεχνική του hot-wire cutting, όπως το καλούπι για τον κυματιστό τοίχο, στοιχεία για τον φωτισμό της οροφής και τμήματα της επίπλωσης, αυξάνοντας, έτσι, το επίπεδο των φινιρισμάτων και μειώνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό. Ο τρόπος αυτός οδήγησε στην ελάχιστη δυνατή χρήση βιομηχανικών δομικών υλικών, βοηθώντας παράλληλα την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα.

Δείτε φωτογραφίες για το KHI House:


Σχεδιάστηκε από τους Lassa Architects για ένα ζευγάρι συλλεκτών έργων τέχνης και συνδυάζει την τυπολογία ενός εκθεσιακού χώρου με τη μοναστηριακή αντίληψη των κλειστών εσωτερικών κήπων.

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονική ομάδα: Οι επικεφαλής Θόδωρος Σαραντόγλου – Λάλης και Ντόρα Σβέιτζντ με τους Jonathan Cheng (αρχιτέκτονας έργου), Νικόλα Κλιμεντίδη, Jocelyn Arnold και Raz Keltsh

Τοπικός αρχιτέκτονας: Β. Κοσμόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός: Metep – L. Babilis

Σχεδιασμός παραγωγής: Lassa Architects

Μηχανολόγος Μηχανικός: Δ. Μάντας

Γενική επίβλεψη: Β. Σπυρόπουλος

Πηγή