Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Τελειώνει η Τριφυλία το καρπούζι, φέτος μειωμένες τιμές που έφτασαν μέχρι και 15 λεπτά

Αν και ξεκίνησε από καλά επίπεδα τιμών παραγωγού τα πρώιμα καρπούζια με χαμηλή κάλυψη στην περιοχή της Τριφυλίας, στη συνέχεια είχαμε μια πτώση τιμών.

Αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο αριθμό παραγωγών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους. Οι τιμές ξεκίνησαν από 50 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια όμως είχαμε μια πτώση στις εξαγωγές και έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα από 15 έως και 17 λεπτά το κιλό. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι βαρέλες που είχαν μια πιο καλή ζήτηση. Το τελευταίο διάστημα είχαμε μια άνοδο εξαγωγών και μαζί ανέβηκαν λίγο οι τιμές, που αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 20 λεπτά το κιλό. Τις επόμενες ημέρες όμως θα μπουν στην αγορά καρπούζια και από άλλες περιοχές και θα έχουμε «πίεση» των τιμών.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «βρισκόμαστε αυτή την εποχή στο 90% της συγκομιδής καρπουζιού. Φέτος είχαμε μια πολύ καλή ποιότητα λόγω των καιρικών συνθηκών και ικανοποιητικές αποδόσεις. Η συνολική παραγωγή κυμάνθηκε σε περίπου 35.000 τόνους. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν όμως σε χαμηλά επίπεδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κόστος κυμαίνεται στα 19 έως 20 λεπτά. Οι εξαγωγές ήταν μειωμένες λόγω της χαμηλής ζήτησης που οφείλεται κυρίως στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις καταναλωτικές αγορές. Στην εγχώρια αγορά η ζήτηση ήταν πολύ υποτονική. Επίσης υπάρχει αυξημένο κόστος στις φορτώσεις και τις μεταφορές λόγω της πανδημίας. Οι παραγωγοί ζητούν και φέτος να υπάρξει ενίσχυση λόγω κορονοϊού όπως υπήρξε και πέρσι».

Ο κ. Θεοδωρής Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιού από το Καλό Νερό, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια πρώιμων καρπουζιών με χαμηλή κάλυψη στην περιοχή της Τριφυλίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Εκτιμώ ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα αποτελέσει παρελθόν για την περιοχή, όπως έγινε με την σταφίδα και τις πατάτες. Προσωπικά καλλιεργώ κάθε χρόνο λιγότερα στρέμματα. Φέτος καλλιέργησα 300 στρέμματα του χρόνου θα είναι 200 στρέμματα. Έχω μια παραγωγή γύρω στους 3.000 τόνους ετησίως, η οποία πάει προς εξαγωγή. Οι χαμηλές τιμές δεν αφήνουν κέδρος για τον παραγωγό. Φταίνε πολλοί παράγοντες. Ένας είναι ότι κάθε χρόνο το κόστος καλλιέργειας αυξάνει. Φέτος είχαμε μια αύξηση σε ποσοστό 21% σε σχέση με πέρσι. Επίσης έχουμε αύξηση των ανταγωνιστών, όπως είναι οι Τυνήσιοι, οι Μαροκινοί, οι Τούρκοι, που αυξάνουν την παραγωγή τους και τις εξαγωγές προς τις αγορές της ΕΕ. Εμείς είναι αδύνατον να ανταγωνιστούμε τα καρπούζια τους που τα πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «οι τιμές φέτος ξεκίνησαν από καλά επίπεδα αλλά γρήγορα είχαμε πτώση των εξαγωγών που συμπαρέσυρε και τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν την κατανάλωση καρπουζιού. Ακόμη να σκεφτείτε η Πολωνία δεν αγόρασε φέτος καρπούζια από Ελλάδα. Στα στρογγυλά καρπούζια οι τιμές παραγωγού έπεσαν μέχρι και 15 λεπτά το κιλό. Οι βαρέλες πήγαν πιο καλά και οι τιμές τους κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά. Φέτος είναι μια πολύ άσχημη χρονιά για τους παραγωγούς καρπουζιού και λίγοι θα έχουν εισόδημα».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μαλάμος, παραγωγός πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φιλιατρών, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι καιρικές συνθήκες φέτος δεν βοήθησαν τις εξαγωγές καρπουζιού. Ειδικά στις χώρες των Βαλκανίων δεν υπήρξε μεγάλη ζήτηση. Επίσης έχουν αυξηθεί τα θερμοκήπια αλλά βγαίνουν και πολλές ποσότητες ταυτόχρονα και δύσκολα προλαβαίνουν να απορροφηθούν από τις εξαγωγές. Επίσης φέτος παραδοσιακές αγορές, όπως αυτές της Ρουμανίας και Πολωνίας, αγόρασαν μεγάλες ποσότητες καρπουζιών από Τουρκία σε χαμηλές τιμές. Η εγχώρια αγορά δεν έχει ζήτηση. Τα στρογγυλά είναι τώρα στα 20 λεπτά αλλά πάνε για 18 λεπτά. Μόνο οι βαρέλες έχουν καλή πορεία με τιμές γύρω στα 30 λεπτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε αυξημένες θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες σε Γερμανία και Σουηδία που απευθύνονται αυτά τα καρπούζια. Λόγω πανδημίας οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κοιτάζουν να αγοράσουν φτηνά τρόφιμα. Τις επόμενες ημέρες θα βγουν στην αγορά καρπούζια από Πύργο, Αμαλιάδα, Λακόπετρα και Λάρισα. Όταν βλέπουν ότι πέφτουν οι τιμές όλοι βιάζονται να κάνουν κοπές. Οι αυξημένες ποσότητες που θα βγουν ταυτόχρονα στην αγορά θα φέρουν πρόβλημα».

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αν και ξεκίνησαν καλά οι εξαγωγές καρπουζιού στη συνέχεια είχαμε μια καθίζηση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που είχαμε στις καταναλωτικές αγορές της ΕΕ. Αυτό επηρέασε και τις τιμές παραγωγού που έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα. Τώρα έχουμε μια διόρθωση προς τα πάνω λόγω μια αυξημένης ροής. Στην ΕΕ είχαμε εκτός από τις καιρικές συνθήκες και μια υπερπροσφορά καρπουζιών, κυρίως από τις τρίτες χώρες, που είχε σαν αποτέλεσμα μια «πίεση» των τιμών».