Τετάρτη
24
Φεβρουάριος
TOP

Τηλεοπτικές άδειες: Επτά με απόφαση του ΕΣΡ!

Επτά είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με την

απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το ΕΣΡ, έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, κατέληξε στον αριθμό των επτά αδειών, γεγονός για το οποίο ενημέρωσαν τα μέλη του τον Νίκο Παππά, μέσα στην ημέρα.
“Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί.
Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά.
Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει, πλέον, να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει. Ο τρόπος είναι γνωστός”, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η συνεδρίαση έγινε, ύστερα από πιέσεις από την κυβέρνηση που θέλει να κλείσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της κυβέρνησης για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, που βασιζόταν στη μελέτη του πανεπιστημίου Φλωρεντίας. Το ΕΣΡ, είχε θέσει σε προτεραιότητα τον έλεγχο για το πόσες άδειες μπορούν να δοθούν, και τελικά αποφάσισε να υπεραυξήσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε επτά.

Κάποια από τα μέλη πρότειναν έξι άδειες, ενώ άλλα ήταν υπέρ Άλλοι ήταν υπέρ των εννέα αδειών. Λόγω της διαφωνίας που υπήρχε, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρότεινε επτά άδειες, μια πρόταση που ψηφίστηκε από όλους.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση και έτσι το μόνο που απομένει είναι να ζητήσει από το ΕΣΡ το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς υπάρχει ανάγκη για να συγκεντρωθούν χρήματα όπως έγινε στον πρόσφατο ακυρωθέντα διαγωνισμό.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα θελήσει με τις επτά άδειες να συγκεντρώσει τουλάχιστον το ίδιο ποσό που είχε συγκεντρώσει από τον διαγωνισμό, που τελικά κρίθηκε παράνομος από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γρηγόρης Μελάς από το newsit.gr