Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Ένα ευρώ έπεσε η τιμή παραγωγού στην Ισπανία

Η τιμή των διαφόρων ποιοτήτων ελαιολάδου μειώθηκε καθόλη τη διάρκεια του 2018, στο επίπεδο του παραγωγού, κατά μέσο όρο ένα ευρώ ανά κιλό, ως αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν από τα τέλη Φεβρουαρίου έως την άνοιξη.

Μετά από μια μακρά περίοδο έλλειψης βροχοπτώσεων η ελιά πέρασε από την ανομβρία στις υψηλές βροχοπτώσεις, όπου και ανέκτησε τις δυνάμεις της. Ειδικά οι ξηρικοί ελαιώνες στη συνέχεια είχαν καλή ανθοφορία, υψηλή καρποφορία και μια συγκομιδή υψηλή την εμπορική περίοδο 2018/2019.

Τα συστήματα παρατήρησης και πληροφόρησης των τιμών και προελεύσεων του ελαιολάδου, παίρνοντας υπόψη τον Efe, επισημαίνουν ότι η μέση τιμή του ελαιολάδου ήταν ένα ευρώ ανά κιλό για μεγάλο μέρος του έτους που πέρασε.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο είχε μέσο όρο τιμής περίπου 3,6 ευρώ ανά κιλό όταν τώρα είναι στα 2,8. Το παρθένο είναι στα 2,4 όταν πριν από ένα χρόνο ήταν σχεδόν 3,5, ενώ η ποιότητα των λαμπάντε είναι κοντά στο 2,3 σε σύγκριση με σχεδόν 3,4 στο τέλος του περασμένου έτους.

Η τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου έτους ήταν μία εβδομάδα με κάποια κίνηση, αλλά με μικρές αλλαγές στις τιμές του ελαιολάδου. Το Σύστημα Πληροφόρησης Τιμών, Poolred, του Fundación del Olivar σημείωσε αύξηση. Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθορίστηκε μια μέση τιμή 2.827 ευρώ, στο παρθένο η τιμή καθορίστηκε στα 2.463 ευρώ και στο λαμπάντε στα 2.290 ευρώ ανά τόνο.
Το νέο έτος 2019 μπήκε με μικρή πτώση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η μέση τιμή ήταν 2.827 ευρώ, στο παρθένο η τιμή ήταν 2.433 ευρώ και στο λαμπάντε στα 2.205 ευρώ ανά τόνο.

Πηγή: www.agroinformacion.com