Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Αερομεταφορές: Έτοιμες για απογείωση; Τα σενάρια του Eurocontrol

Η μείωση των απωλειών τον Ιούνιο διαμορφώνει τη βάση για όσους θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ως προς την πορεία των αερομεταφορών και κατ’ επέκταση του τουρισμού στη φετινή σεζόν.

Όμως ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο οι πτήσεις τον Αύγουστο, ελέω μετάλλαξης «Δέλτα», δεν θα ξεπεράσουν το 70% της δραστηριότητας που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα το 2019.

Αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, προκύπτει από τα δεδομένα του ευρωπαϊκού οργανισμού εναέριας κυκλοφορίας, γνωστός και ως Eurocontrol.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες, συγκεκριμένα, οι οποίοι ενδιαφέρουν ιδίως την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, η κατάσταση είναι η εξής:

Τον Αύγουστο του 2021, στην καλύτερη περίπτωση οι ευρωπαΪκές πτήσεις θα αντιστοιχούν στο 69% των επιπέδων του 2019, ενώ στη χειρότερη δεν θα ξεπερνούν το 46%. Δηλαδή λιγότερες από τις μισές. Την ίδια ώρα, στο επικρατέστερο σενάριο, ο αριθμός των πτήσεων θα κυμαίνεται στο 57% των επιπέδων του 2019.

Πανομοιότυπη είναι η εικόνα και με βάση τις προβλέψεις για τον προσεχή Δεκέμβριο. Στο αισιόδοξο σενάριο, ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να φθάσει το 79% των επιπέδων του 2019, δηλαδή των προ-πανδημίας επιπέδων.

Ωστόσο, εφόσον ληφθεί υπόψη το χειρότερο δυνατό σενάριο, κατά το οποίο η Ευρώπη βιώνει ένα τέταρτο σφοδρό κύμα της πανδημίας, η αποκατάσταση των πτήσεων στη Γηραιά Ήπειρο θα ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 50% έως το τέλος του 2021. Στο βασικό σενάριο, το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμορφώνεται σε 70%.

aerometafores-etoimes-gia-apogeiosi-ta-senaria-toy-eurocontrol0

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν ειδικά για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», το ποτήρι για την Ελλάδα δεν είναι ούτε άδειο, ούτε γεμάτο. Είναι κάπου στη μέση.

Με βάση, ενδεικτικά, τον μέσο εβδομαδιαίο όρο πτήσεων, η μέχρι στιγμής επίδοση του 2021 βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην επίδοση του απογοητευτικού 2020 και του απολύτως ικανοποιητικού 2019, με μια ελαφρά τάση σύγκλισης προς τα προ-δύο ετών επίπεδα.

Η εν λόγω τάση αντανακλάται και στην σταθερά ανοδική πορεία των προγραμματισμένων πτήσεων του Ιουλίου, ο αριθμός των οποίων είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον Ιούνιο, με την επίδοση της 3ης Ιουλίου να είναι η καλύτερη όλων (109 πρόσθετες πτήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Συνολικά, αυτή την στιγμή (στοιχεία έως 8/7), ο μέσος ημερήσιος αριθμός πτήσεων ανέρχεται σε 641 (αφίξεις και αναχωρήσεις), επίδοση αυξημένη κατά 74% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 αλλά και μειωμένη κατά 23% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

aerometafores-etoimes-gia-apogeiosi-ta-senaria-toy-eurocontrol1

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι εύλογο, η επιτυχής ανάκαμψη των αερομεταφορών και κατ’ επέκταση του τουρισμού βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση αφενός με τον ρυθμό των εμβολιασμών, αφετέρου με τη διασπορά της νέας παραλλαγής Δέλτα.

Όσο υψηλότερος ο εμβολιασμός και όσο χαμηλότερη η διασπορά της πανδημίας, τόσο μικρότερη η πιθανότητα επαναφοράς των ταξιδιωτικών περιορισμών και η κάμψη της διάθεσης των πολιτών για ταξίδια.

moneyreview.gr