Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Αναστέλλονται έως τα τέλη Ιουνίου οι πλειστηριασμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Αναστέλλονται από την 1η Ιουνίου 2021 έως και τα τέλη του ίδιου μήνα όλοι οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

Οι οφειλέτες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της 1ης κατοικίας τους.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να δοθεί λύση για την επιδότηση των ευάλωτων οφειλετών έως ότου δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, μελετά σχέδιο στήριξης της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών που θεωρούνται οικονομικά ευάλωτα. Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση από το Δημόσιο της δόσης των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης ακινήτων. Στόχος είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης από τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης έως ότου συσταθεί ο φορέας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιεύει την πρόσκληση του διαγωνισμού για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων στις αρχές Σεπτεμβρίου και με βάση το χρονοδιάγραμμα ο Φορέας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.