Αλλάζει εκ βάθρων η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους έχουν χρέη στην εφορία. Τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσεις μεγιστοποιούν τα οφέλη τους συγκριτικά με την ισχύουσα ρύθμιση, καθώς στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αρθούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές σε 120 δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα φθάνουν τις 120 δόσεις. Ταυτόχρονα εξετάζεται από την κυβέρνηση η επιβράβευση των οφειλετών που θα παραμείνουν στη ρύθμιση έως το τέλος με την επιστροφή τμήματος των τόκων που κατέβαλαν.
Ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις περιλαμβάνει:
• Τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα.
• Τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% από 5%.
• Το «πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.
• Την αλλαγή του κριτηρίου υπαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς αντί του ορίου τζίρου έως 2 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ύψος της οφειλής το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα, επιχείρηση με φορολογούμενο εισόδημα 200.000 ευρώ και συνολική οφειλή 59.000 ευρώ, με το αρχικό σύστημα μπορούσε να πάρει το πολύ 24 δόσεις των 2.581 ευρώ, ενώ με την ΠΝΠ οι δόσεις έβγαιναν λιγότερες και συγκεκριμένα 19 δόσεις των 3.129 ευρώ. Με την κατάργηση των κριτηρίων και της ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής η ίδια επιχείρηση θα έχει δυνατότητα να ρυθμίσει το ίδιο χρέος έως και σε 120 δόσεις των περίπου 500 ευρώ.
Οπως προαναφέρθηκε, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της ειδικής κλίμακας και για τα φυσικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ, είχε μέχρι τώρα τη δυνατότητα να πληρώσει το χρέος του έως και σε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ, αλλά πλέον θα μπορεί να εξοφλήσει σε 120 δόσεις των 50 ευρώ. Ολες οι ανωτέρω αλλαγές γίνονται μετά τη διαπίστωση ότι η ρύθμιση δεν… περπατάει. Στόχος λοιπόν είναι με τις αλλαγές να εισπραχθούν μέσα στο έτος περίπου 500-600 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέο πλαίσιο για την πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογουμένων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς). Στις τακτικές οφειλές, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση υπό προϋποθέσεων ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν ακόμα και 24. Στις έκτακτες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί μόλις 190.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με το ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ (κεφάλαιο και προσαυξήσεις). Από αυτά στον κρατικό κορβανά έχουν εισρεύσει περί τα 130 εκατ. ευρώ.
www.kathimerini.gr