Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ασία – Προστατεύονται οι ελιές Καλαμάτας

Το ούζο και η μαστίχα της Χίου, δύο από τα πλέον φημισμένα προϊόντα της Ελλάδας, εντάχθηκαν στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για την προστασία αγροτικών προϊόντων, γεγονός που σημαίνει το άνοιγμα του δρόμου για τις εξαγωγές – μαμούθ στην Ασία.

Η συμφωνία αυτή αφορά άμεσα τη χώρα μας, αφού περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα φημισμένα προϊόντα μας.

“Πλέον προστατεύονται 6 σημαντικά ελληνικά προϊόντα: η φέτα, το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου, ενώ στο μέλλον υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν ακόμα περισσότερα”, έγραψε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο facebook.

Πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς την Κίνα είναι το μάρμαρο και ακολουθεί το αλουμίνιο. Τα γεωργικά προϊόντα παρότι λόγο ποιότητας θα έκαναν τη διαφορά μένουν πίσω επειδή οι ποσότητες είναι μικρές και καθιστούν τις συμφωνίες ασύμφορες.

Μέσα στα επόμενα οχτώ χρόνια η Κίνα θα πρέπει να έχει αποσύρει από την αγορά της όλα τα προϊόντα που για εμπορικούς λόγους χρησιμοποιούν ονόματα τα οποία έχουν κατοχυρωθεί και συνοδεύονται από τη γεωγραφική ένδειξη.