Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

«Ανοίγουν» στα δύο οι δρόμοι στον Ταΰγετο

«Οι ηλικιωμένοι λένε ότι κάτι τέτοιο είχε ξανασυμβεί πριν από μισό αιώνα, το 1960-65, αλλά δεν ήταν σε τέτοια έκταση. Τώρα είναι σαν να φεύγει η γη σιγά σιγά κάτω από τα πόδια μας». Ο Αναστάσιος Ροβολής, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλαγονίας στη Μεσσηνία, μεταφέρει την ανησυχία των κατοίκων της. «Τα προβλήματα ξεκίνησαν την Πέμπτη, αλλά πλέον είναι σοβαρά. Οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό μας έχουν ανοίξει στη μέση, κινούμαστε σε βοηθητικούς δρόμους. Οκτώ σπίτια έχουν μεγάλες ρωγμές, σε κάποια ακόμα “σφηνώσαν” οι πόρτες. Οσοι μπορούν εγκαταλείπουν το χωριό, πηγαίνουν στα παιδιά τους στην Καλαμάτα ή σε συγγενείς τους.

Πραγματικά, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Μέσα στο χωριό έπεσε μια κολόνα της ΔΕΗ. Καλέσαμε στη ΔΕΗ στην Καλαμάτα και μας έδωσαν το τηλέφωνο του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα. Πήραμε εκεί, περιμέναμε μία ώρα στην αναμονή και μετά θέλαμε άλλη μία ώρα να εξηγήσουμε πού είναι το χωριό μας και τι συμβαίνει. Ακόμα βέβαια δεν έχει έρθει συνεργείο».

Οι κατολισθήσεις στις πλαγιές του Ταϋγέτου ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και το φαινόμενο βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Χθες το πρωί, μάλιστα, έκλεισε η παλαιά εθνική οδός Καλαμάτας – Σπάρτης και πλέον η κίνηση διοχετεύεται μέσα από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Καλαμάτας και Λεύκτρου – Σπάρτης. Σήμερα το πρωί, συνεργείο της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας θα πραγματοποιήσει αυτοψία στην παλαιά εθνική (η οποία, σημειωτέον, παρουσιάζει τέτοια προβλήματα σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια). Ενώ κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με μεγάλη εμπειρία στις κατολισθήσεις, θα επισκεφθεί σήμερα την πληγείσα περιοχή.

«Τα προβλήματα στον Ταΰγετο ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από τις έντονες πολυήμερες βροχοπτώσεις. Για να αντιμετωπίσουμε τις κατολισθήσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο αναθέσαμε σε εργολάβο την πραγματοποίηση κάποιων πρώτων εργασιών, αλλά τα προβλήματα είναι πια τετραπλάσια», λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. «Πλέον το οδικό δίκτυο που συνδέει τις ορεινές κοινότητες είναι κατεστραμμένο σε πολλά σημεία είτε λόγω κατολισθήσεων ή από ερπυσμό των πρανών. Συγκεκριμένα έχουν καταρρεύσει σε διάφορα σημεία οι δρόμοι μεταξύ Αρτεμισίας – Πηγών, Λαδά προς Αρτεμισία και προς εθνική οδό, Αλαγονία προς Μαχαλά και Μαχαλά προς Νέδουσα όπως και σε διάφορα σημεία ο εθνικός δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης. Μόνο για την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας του τοπικού οδικού δικτύου του Ταϋγέτου υπολογίζουμε ότι χρειάζεται μισό εκατομμύριο ευρώ. Απευθυνθήκαμε στον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, που είναι και Καλαματιανός και ζητήσαμε βοήθεια. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού και φοβόμαστε ότι τα προβλήματα θα χειροτερεύσουν». Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς θα πρέπει μακροπρόθεσμα να γίνει ο χειρισμός του προβλήματος στην περιοχή. «Θα περιμένουμε την έκθεση του ΙΓΜΕ που θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα και την εξέλιξη του φαινομένου. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει πρώτα να “στεγνώσει” η γη πριν κάνουμε οποιαδήποτε σοβαρή παρέμβαση».

Ο κ. Νίκας, πάντως, εκτιμά ότι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής είναι σημαντικότερες από εκείνες των κατολισθήσεων. «Οι πλημμύρες κατέστρεψαν εντελώς τις καλλιέργειες εποχικών κηπευτικών στις περιοχές Βάλτου και Γουλιμίδων. Τουλάχιστον 100 αγρότες έχουν πληγεί. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις».

www.kathimerini.gr του Γ. Λιάλιου

Δείτε και αυτό

Ο Ευθύμης Λέκκας για τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο – Τι σημείωσε στο BEST