TOP

Από τον Κλεισθένη στην… απλή ανα-λογική, 50 έδρες δρόμος

Κοσκινίζοντας… σχεδόν δύο χρόνια συζητήσεων, γρίφων και… σταυρόλεξων η απλή αναλογική που… ζυμώθηκε, επικυριαρχεί του νομοσχεδίου που βαπτίστηκε «Κλεισθένης» στη λογική των «Κ» (Καποδίστριας, Καλλικράτης τα προηγούμενα). Ως… φαίνεται το επόμενο διάστημα και μετά από μια διαβούλευση για τους… τύπους, πρόκειται να εφαρμοστεί εν τέλει, μια και αποτελεί την κυβερνητική πρόταση.

Έτσι, η εκλογική αποτύπωση που φέρει μαζί του το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο επισκιάζει την υπόθεση ρύθμισης των θεμάτων της αυτοδιοίκησης, που δυστυχώς στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε χρόνια πίσω. Η αθέμιτη πολιτική τακτική της… ετεροδιοίκησης συνεχίζει να υπάρχει – ίσως και περισσότερο – αφού τα τελευταία χρόνια με τους πόρους να είναι συρρικνωμένοι κατά πολύ, το «δώσε και σε μένα κάτι» κυριάρχησε και άρα και η… εξάρτηση στην προοπτική του να γίνει το κάτι παραπάνω.

Η πρόταση της απλής αναλογικής ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εξελίσσεται σε μείζον θέμα στο πολιτικό πεδίο με την κυβέρνηση να την προσδοκά μην… έχοντας τίποτε να χάσει στο πεδίο της «μάχης». Θυμάστε εκείνον τον χάρτη με τις «χρωματισμένες» εκλογικά περιφέρειες και δήμους που έβγαιναν στις οθόνες; Ε, αυτό δεν θα είναι πλέον (κομματικό) αποτύπωμα κέρδους ή ήττας. Η ΝΔ από την άλλη είναι ξεκάθαρη, «καταστροφική η απλή αναλογική, θα καταργηθεί», είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο BEST.

H απλή αναλογική με την εφαρμογή της, ναι μεν ως εκλογικό σύστημα αποτελεί την δημοκρατική έκφραση, όμως, το σημείο αναφοράς  έγκειται στο πως θα διασφαλιστεί η λειτουργία των νέων αρχών. Εάν δεν υπάρξουν δικλίδες προστασίας – στα όσα μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί υπάρχουν πολλά ερωτήματα για αυτές – τότε υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε αυτοδιοίκηση εξαρτώμενη της μειοψηφίας του ενός (που μπορεί να είναι και… δούρειος ίππος) και που η… συναλλαγή και όχι η συναντίληψη ενδέχεται να κυριαρχεί σε αρκετές περιπτώσεις. Βέβαια, η απλή αναλογική με «κουμπωμένες» στην πλάτη της και εθνικές εκλογές αφήνει περιθώρια για… άλλες σκέψεις και σίγουρα ένας τέτοιος συσχετισμός που επιχειρείται… χαλάει και την όποια… μαγιά της πρόθεσης για εφαρμογή.

Όπως και να ‘χει πάντως η αυτοδιοίκηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί… Ωστόσο, το αυτονόητο θα ήταν – αν και έχουμε πρόβλημα με τα αυτονόητα σε αυτή τη χώρα – πως εάν οι πολιτικοί ταγοί επιθυμούν την απλή αναλογική καλό είναι να ξεκινήσουν από το σπίτι τους, τη βουλή, που χωρίς το μπόνους των 50 εδρών δεν μπορούν να πάνε τα κόμματα πουθενά… (ακόμη).