Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Αραχωβίτης: Βαίνουν προς επίλυση τα προβλήματα με τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται στους δασικούς χάρτες

Πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης, μόνο 3.800 ΑΦΜ, που είδαν σημαντική επίπτωση στην πληρωμή της προκαταβολής, δηλαδή πάνω από 500 ευρώ διαφορά. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας την Πέμπτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κασαπίδη. Ξεκαθάρισε, επιπλέον, ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, στην πλειοψηφία τους θα έχουν λυθεί στην επόμενη πληρωμή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης.

Εξήγησε, πάντως, ότι «εκεί που δεν έχουμε κυρωμένες περιοχές και στους μερικώς κυρωμένους χάρτες, στις περιοχές που έχουμε σε εκκρεμότητα αντιρρήσεις, εκεί η πληρωμή γίνεται κανονικά.

Δεύτερον, όσοι παραγωγοί έχουν χρησιμοποιήσει τα εργαλεία, τα οποία τους δίνει η υφιστάμενη νομοθεσία, πληρώθηκαν κανονικά και αυτό ισχύει από τη στιγμή της άσκησης των ενδίκων μέσων που είχαν, από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης και όχι περιμένοντας να τελεσιδικήσει».

Κι επειδή υπάρχει η πολιτική βούληση, «νομοθετήσαμε, δημιουργούμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε συνεχώς λύσεις για τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται τόσο με τους δασικούς χάρτες όσο και με τις συνέπειές τους πάνω στις πληρωμές. Εδώ υπάρχει μια στενή πλέον συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να βρούμε λύσεις, πάντα στα πλαίσια που θέτει το Σύνταγμα και η ερμηνεία του».

Πού παρουσιάστηκε το πρόβλημα

Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν δόθηκε κανονικά η προκαταβολή ήταν όπου η πληροφορία όντως δεν είχε φτάσει έγκαιρα στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ ή ο παραγωγός δεν χρησιμοποίησε τα εργαλεία που είχε στη διάθεσή του. «Έχει γίνει, μετά την προκαταβολή», δήλωσε ο Υπουργός, «ένας μεγάλος συντονισμός με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις περιφερειακές υπηρεσίες, έτσι ώστε να ενσωματώσουμε όσους παραγωγούς άσκησαν ένδικα μέσα στην επόμενη πληρωμή, στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

Υπάρχει και η περίπτωση όπου κάποιοι, για τον άλφα ή βήτα λόγο, ακόμα και σήμερα δεν έχουν ασκήσει τα προβλεπόμενα εργαλεία που έχουν. Και αυτοί θα πληρωθούν κανονικά. Δεν θα χάσει κανένας τα δικαιώματα που έχει στη βασική και στην πράσινη ενίσχυση ούτε στα άλλα μέτρα. Αυτό θα γίνει γιατί μέχρι τον Ιούνιο του 2019 προγραμματίζουμε άλλες τρεις πληρωμές, όπου σταδιακά όποιος ασκεί τα ένδικα μέσα, θα ενσωματώνεται η πληροφορία και θα πληρώνεται στις τρεις επόμενες πληρωμές. Άρα, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει ο κόσμος να σπεύσει, έτσι ώστε να πληρωθεί κανονικά».

Πόσους αφορά

Πόσους τελικά αφορά το πρόβλημα σε αριθμό; Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, «αφορά 36.700 ΑΦΜ. Είναι ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών. Ωστόσο, σε χρήματα τα ποσά που αφορούν είναι πολύ μικρά, γιατί ακριβώς οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μια νησίδα δασικού μέσα στο αγροτεμάχιο. Άρα, το αγροτεμάχιο επηρεάζεται ελάχιστα και μόνο από τη νησίδα. Πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις, κάτω των 3.800, όπου έχουμε επιπτώσεις στην πληρωμή πάνω από 500 ευρώ. Άρα, μιλάμε για πολλά ΑΦΜ με μικρά ποσά.

Υπάρχουν και ζητήματα τα οποία άπτονται των περιφερειών. Έχουμε εποικιστικά, έχουμε περιπτώσεις κληροτεμαχίων κ.ά.. Εκεί έχουμε εντείνει τη συνεργασία μας τόσο με τις Περιφέρειες, όσο και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος -διευθύνσεις δασών, αποκεντρωμένες κ.λπ.».

Δείτε σχετικό βίντεο

agrotypos.gr