Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Αρμοδιότητες: Στην Αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαίδευση -Επιφυλάξεις αιρετών

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαίδευση, πολιτισμός και περιβάλλον είναι οι τέσσερις τομείς τους οποίους σκέφτεται η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση.

Αυτό τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους Ξενοφών Κοντιάδης.

«Στόχος είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από κράτος στην Αυτοδιοίκησης που άπτονται της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντιάδης, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους τέσσερις παραπάνω τομείς. Μάλιστα, στην δευτερολογία του, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του εισηγήσεις από εμπειρογνώμονες για μεταφορά Κέντρων Υγείας, σχολεία, νηπιαγωγεία αλλά και χωροθέτηση χώρων απορριμμάτων.

«Εμείς θέλουμε να νομοθετήσουμε την μεταφορά των Κέντρων Υγείας αλλά στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπάρχουν εννιά διαφορετικά μορφώματα όπως τα τοπικά ιατρεία, οι τοπικοί γιατροί, τα ΤΟΜΥ κλπ. Γι’ αυτό περιμένουμε τις προτάσεις σας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως είπε, η επιτροπή θα εξετάσει ενδελεχώς το ρόλο των Αποκεντρωμένων, για τις οποίες, σημειωτέον, ο υΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκος είχε υποστηρίξει τον περασμένο Νοέμβριο ότι οδεύουν προς κατάργηση, αλλά «και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται ο έλεγχος προς την Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να προλάβουμε πολλά από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να υπάρχουν», πρόσθεσε ο κ. Κοντιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη, «μέσα στο Μάρτιο θα είναι έτοιμο το κείμενο θέσεων και προτάσεων της Επιτροπής ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση και στη συνέχεια η κατάρτιση του νόμου», για τον οποίον ο υπουργός Εσωτερικών έχει υποστηρίξει ότι θα κατατεθεί μέχρι τέλος Ιουνίου στη Βουλή.

Αναφορικά με το πότε μπορεί να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους υποστήριξε ότι «ανάλογα με την αρμοδιότητα, θα χρειαστεί μία σημαντική μεταβατική περίοδος σε βάθος διετίας».

Τέλος ο κ. Κοντιάδης τόνισε ότι μετά το πρώτο κεφάλαιο με την αποτύπωση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από την κεντρική διοίκηση προς τα κάτω, τα επόμενα κεφάλαια θα αφορούν την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Επιφυλάξεις αιρετών

Πάντως, οι αιρετοί μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις, σημειώνονοντας ότι ακούνε για μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια και στο τέλος αυτό που γίνεται είναι να λαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Ευχήθηκαν, δε, αυτή τη φορά να μην επαναληφθεί το ίδιο έργο.

To έργο και τα μέλη της Επιτροπής

www.aftodioikisi.gr