Με παρεμβάσεις σε μια σειρά από «μέτωπα» ξεκινά το 2021 για την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Αφού ξεπέρασε τον… σκόπελο του ανασχηματισμού (όχι ότι υπήρξε ποτέ πραγματικό ζήτημα αντικατάστασης του Λευτέρη Αυγενάκη), το Υφυπουργείο συνεχίζει την προώθηση της ατζέντας του, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας.
Η σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, ενόψει της προσδοκώμενης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αποτελεί προτεραιότητα για το Υφυπουργείο, αν και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Η επανεκκίννηση των πρωταθλημάτων πρώτης κατηγορίας που έχουν διακοπεί (μπάσκετ και βόλεϊ γυναικών, υδατοσφαίριση και χάντμπολ σε άνδρες και γυναίκες) βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, όπως και η έναρξη της Football League, η τύχη της οποίας… αγνοείται από τον περασμένο Μάρτιο.
Στο «κάδρο» βρίσκεται και η επιστροφή στις προπονήσεις για κάποια αθλήματα σχετικά χαμηλής επικινδυνότητας, όπως η κολύμβηση, που έχουν μπει «στον πάγο» από το Νοέμβριο. Αν και η επικοινωνία με την επιτροπή ειδικών δεν είναι πάντα ιδανική (όπως αποδείχθηκε από τα «μπρος-πίσω» στο θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά και με το άνοιγμα των κολυμβητηρίων), το Υφυπουργείο Αθλητισμού ετοιμάζει κάθε εβδομάδα τις εισηγήσεις του και περιμένει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων, που λαμβάνονται Παρασκευή.
Παράλληλα, ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της επιστροφής φιλάθλων στις εξέδρες, τουλάχιστον για τους αγώνες της Super League, η οποία έχει ήδη καταθέσει ένα άκρως ικανοποιητικό σχετικό πρωτόκολλο. Μιλάμε φυσικά μόνο για ένα μικρό ποσοστό της χωρητικότητας των γηπέδων, με αυστηρούς όρους και κυρώσεις για τις ΠΑΕ που θα τους παραβαίνουν. Προφανώς το ζήτημα αυτό βρίσκεται πιο πίσω στον προγραμματισμό και η όποια εξέλιξη θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.
Σε επίπεδο νομοθετικών παρεμβάσεων, το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου δομής και λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ προβλέπεται και η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της νεοσύστατης Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των χειραγωγημένων αγώνων. Νομοθετικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν όπου χρειάζονται και σε ζητήματα που θίγονται από την Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν και το μεγάλο βάρος της εφαρμογής της πέφτει ξεκάθαρα στην ΕΠΟ.
Στο ίδιο πλαίσιο, θα υπάρξουν κινήσεις στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των όρων αδειοδότησης Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών, όπως η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου για τις ΠΑΕ των μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών. Η παρέμβαση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα «ντόμινο» εξελίξεων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς το υπάρχον σύστημα των τριών κατηγοριών θεωρείται ως μη βιώσιμο, πολλώ δε μάλλον στις ιδιάζουσες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ