Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την δεύτερη φάση του προγράμματος αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία ο κορονοϊός, παρουσίασαν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης.
Οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας, αντίστοιχα, παρουσίασαν αναλυτικά το απόγευμα της Πέμπτης, 30.04.2020, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που είναι ύψους 24 δισ. ευρώ και στοχεύουν στην στήριξη τόσο των επιχειρήσεων, όσο και τον εργαζομένων που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από τις συνέπειες του φονικού ιού στην οικονομία.
Παραμένει το έκτακτο επίδομα στα νέα μέτρα
Το κράτος θα συνεχίζει να πληρώνει το έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάιο, ενώ θα καλύπτει μέρος του μισθού αυτών που ενώ οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε αναστολή συμβάσεων ή θα υποαπασχολούνται.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την 3μηνη παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία, για όσους είχαν κόκκινο δάνειο στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, ενώ θα προσφέρεται και η επιδότηση δόσης στεγαστικού για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για όλους εκείνους που έχουν πληγεί ή θα πληγούν από την πανδημία. Επίσης στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται η αναστολή πληρωμών προς την Εφορία, αλλά και η μείωση κατά 40% των ενοικίων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Ο πρώτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφορά περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, θα ενισχυθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια το 99% αυτών, απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους. «Θα βοηθηθούν σημαντικά αυτές οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, εισπράττοντας ποσά τουλάχιστον της τάξεως των 2.000, των 4.000, των 8.000 και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Από την πλευρά του υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα εξοφληθεί σε 40 ισόποσες δόσεις από το 2022, καθώς δίνεται περίοδος χάριτος. Το επιτόκιο συνδέεται με αυτό της ΕΚΤ και με τα σημερινά δεδομένα είναι κάτω του 1%. Ο Θ Σκυλακάκης δήλωσε επίσης ότι ταμειακά διαθέσιμα ήταν χθες 28 δισ. ευρώ. Πριν από ένα μήνα ήταν περί τα 29,2 δισ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας είναι τα εξής:
1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.
2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.
4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.
7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.
Τα… κόστη
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:
– η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,
– η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
– το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό,
– η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.
– Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων
Τα κίνητρα για την επόμενη ημέρα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός προανήγγειλε την έναρξη δύο νέων κύκλων στον Αναπτυξιακό νόμο ύψους 500 εκατ., ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ όπως είπε.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «σε αυτή τη νέα φάση η οποία θα διαρκέσει μακρό χρονικό διάστημα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή, αποφασιστικότητα και εργατικότητα για να περάσουμε απέναντι
Τα εργαλεία της επανεκκίνησης
1. Τέθηκε σε κυκλοφορία, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η παροχή κεφαλαίου κίνησης έως 500.000 ευρώ σε ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μόνη δέσμευση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως το Δεκέμβριο του 2020. Μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του προϊόντος έχουν κατατεθεί στις τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων από ΜμΕ ενώ έχουν δεσμευθεί από τις Τράπεζες προς εκταμίευση 1.286.815 ευρώ για την παροχή ρευστότητας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεων των πόρων, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα βρεθούν επιπλέον πόροι αν χρειασθεί.
2. Στις πρώτες ημέρες του Μαΐου, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, θα τεθεί σε κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο το οποίο έχει σχεδιαστεί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης εγγυημένου στο ποσοστό του δανείου κατά 80% για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχειρήσεις όχι μόνο ΜμΕ αλλά και σε μεγάλες. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ έτσι ώστε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι ακόμη χαμηλότερο απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Η δέσμευση και για αυτό το πρόγραμμα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
3. Στην ειδική πλατφόρμα που συστάθηκε με τη ΜΟΔ για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση για να λάβουν επιδότηση του επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, έχουν εγκριθεί 5.205 αιτήσεις που αφορούν σε 93.379 εργαζομένους και είναι σε φάση επεξεργασίας 25.000 αιτήσεις επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 600.000 εργαζομένους.
4. Εν μέσω των ημερών καραντίνας οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσαν 151 αποφάσεις εντάξεως και στα δύο προγράμματα του αναπτυξιακού νόμο. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, έχει ήδη σταλεί για υπογραφή στον κ. Σκυλακάκη η έναρξη δύο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο, για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ για τη γενική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επεκτείνει το πρόγραμμα των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων των δύο διαφορετικών πεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου για τον πρώτο κύκλο από τα 150 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ και για το δεύτερο από τα 350 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ.
Οι θέσεις εργασίας
Το υπουργείο Εργασίας με τα μέτρα που ανακοίνωσε θέλει πάση δυνάμει να βάλει φραγμό ή να αναχαιτίσει στο μέτρο του δυνατού τις απολύσεις. Με όπλο τα κοινοτικά κονδύλια θα επιδοτείται ο εργαζόμενος και παράλληλα θα δίνεται ανάσα στο επιχειρηματία που δεν θα χρειάζεται τον εργαζόμενο. Με λίγα λόγια ο εργαζόμενος θα δουλεύει – σε πρώτη φάση – λιγότερο, ο εργοδότης θα τον πληρώνει ανάλογα με την εργασία που προσφέρει και το κράτος θα καλύπτει ένα μέρος, αν όχι το σύνολο, της διαφοράς μισθού με πλήρη απασχόληση.
Όσοι παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής λόγω μη λειτουργίας της επιχείρησης θα λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης μπαίνουν δύο ακόμη εργαλεία
Οι επιχειρήσεις θα έχουν την «ευελιξία» , είτε να λειτουργούν με το 40% του προσωπικού τους διατηρώντας το 60% σε καθεστώς αναστολής. Παράλληλα να μπορούν εφόσον οι συνθήκες στην αγορά βελτιώνονται και χρειάζεται η επιχείρηση και άλλο προσωπικό, να σταματά τις αναστολές.
Τα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις έχουν ένα βασικό «τίμημα»: να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, έτσι ώστε το ποσοστό ανεργία να αυξηθεί όσο το δυνατό λιγότερο. Μία σημαντική διαφορά των μέτρων που εξαγγέλθηκαν είναι ότι το ποσό που θα δίνεται δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα είναι συνάρτηση των ημερών που δεν θα εργαστεί κάποιος ή το μέρος που θα υπό – απασχοληθεί.
Συγκεκριμένα τα μέτρα για την εργασία έχουν ως εξής:
– Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια
Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας. Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. Θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες.
– Στήριξη εισοδήματος σε μερική απασχόληση
Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου. Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.
– Αναστολές συμβάσεων
Δίνεται η δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε ημέρες. Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020.
Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.
– Παράταση αναστολής
Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού (σ.σ. κατά πληροφορίες περί τα 534 στο μήνα) σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.
Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.
Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.
– Ωράριο
Οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.
– Επιστημονική κοινότητα
Για τους επιστήμονες: Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ. Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.
Για τις ειδικές κατηγορίες: Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.
– Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας
Τέλος, παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020 με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων.
*Του Θανάση Παπαδή
Φωτογραφίες: Intime.
πηγή:www.newsit.gr