Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Βραβείο Φωτέα: «Ατομικισμός και φιλία – η ταυτότητα των νέων Ελλήνων»

Για το βραβείο έτους 2018 εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για δοκίμιο ελεύθερου στοχασμού, επελέγη από την αρμόδια Επιτροπή το βιβλίο «Ατομικισμός και φιλία- Η ταυτότητα των νέων Ελλήνων», της Καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννας Τσιβάκου.

Η Επιτροπή που έκρινε τα βιβλία, συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημάρχου Καλαμάτας ως εξής:
1. Μαριάνος Καράσης, Συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως Πρόεδρος
2. Διονύσιος Μαγκλιβέρας, Συγγραφέας, Νομικός, Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
3. Νικόλαος Μηλιώνης, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
4. Γεώργιος Ανδρειωμένος, Συγγραφέας, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας.
Το βιβλίο εστιάζει την προσοχή του στους νέους, μορφωμένους Έλληνες, ως φορείς μιας πιο ώριμης (εν σχέσει με αυτήν των γονέων τους) ατομικότητας, που ήδη ξεπροβάλλει μέσα από τα χαλάσματα τις κρίσης, αλλά και από τις ριζικές πολιτισμικές μεταβολές που φέρει μαζί του ο 21ος αιώνας.
Η αναζήτηση εκ μέρους των νέων μιας αυτοπραγμάτωσης και ελευθερίας συμβατών με τα ιδεώδη της φιλελεύθερης δημοκρατίας, παρότι φθάνει αργοπορημένη στην ελληνική κοινωνία, μοιάζει ανερμάτιστη και ανεδαφική, καθώς ωθεί τους νέους ν’ αποζητούν υπέρτατες ατομικιστικές αξίες, χωρίς εμβάθυνση στα ερωτήματα «ποιος είμαι» και «από πού προέρχομαι». Εξ αιτίας αυτού, η εκ μέρους τους ένθερμη υποστήριξη της προσωπικής αυτογνωσίας (όπως προκύπτει από τα εμπειρικά δεδομένα) προσκόπτει, πέραν των θεσμικών εμποδίων, και στην εκ μέρους τους μη ηθική προσέγγιση του προσώπου του άλλου. Επίσης, τρωτή φαίνεται και η αντίληψή τους για τη φιλία, η οποία καίτοι προβάλλεται ως σχέση ουσιαστική για τη ζωή τους, εν τούτοις η συναισθηματική της διάσταση μαρτυρεί την αναγωγή της σε πεδίο ναρκισσιστικής επιβεβαίωσης του εγώ.
Τις ανεπάρκειες μιας τέτοιας αυτοπραγμάτωσης και φιλίας επιχειρεί το βραβευθέν βιβλίο να υποδείξει, ρίχνοντας λίγο φως στον πλούτο των εννοιών και των κοινωνικών καταστάσεων που μέχρι στιγμής τις έχουν δημιουργήσει.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Ιωάννα Τσιβάκου ανήκει στη φοιτητική γενιά της δεκαετίας του 1960, όταν τη νεολαία ενέπνεε το άρθρο 114 του Συντάγματος περί ελευθερίας και δημοκρατίας. Εντρύφησε στις κοινωνιολογικές θεωρίες των τυπικών οργανώσεων και των θεσμών, αναλαμβάνοντας για σειρά ετών τη διδασκαλία σχετικών αντικειμένων, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη συνέχεια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, ενώ βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», «Νεφέλη» και «Ι. Σιδέρης».