Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Β. Κοσμόπουλος: “Βασικό ζητούμενο η αναγέννηση του Δήμου Καλαμάτας…”

“Βασικό ζητούμενο η αναγέννηση του Δήμου Καλαμάτας…” υπογράμμισε σε εκδήλωση στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασιλης Κοσμόπουλος. Ο επικεφαλής του συνδυασμού Καλαμάτα Μπροστά παρουσίασε το πρόγραμμά του, αλλά και 18 δεσμεύσεις που θα έχουν δρομολογηθεί το πρώτο τρίμηνο της νέας δημοτικής περιόδου, με αναφορά στην πόλη και τα χωρία της Καλαμάτας. Ιδιαίτερη έμφαση πάντως δόθηκε και στον αθλητικό τομέα.

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ

Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά  για τη μαζική  συμμετοχή σας  σε  αυτή την εκδήλωση.  Η παρουσία σας  μας  δυναμώνει και παράλληλα στέλνει  το μήνυμα, σε  κάθε  κατεύθυνση,   ότι  ήρθε  η  ώρα  για  μια  νέα  αρχή, ότι ήρθε η ώρα  για  την  αλλαγή  πορείας  στο Δήμο  Καλαμάτας.

Επιδιώκουμε,  με  τη συνειδητή και  ώριμη ψήφο  των  δημοτών,   να  επιτύχουμε  αυτή  την αλλαγή πορείας.  Διεκδικούμε  την  ψήφο  των  δημοτών ,  με  σκοπό  την   εγκαθίδρυση μιας  νέας  σχέσης  μεταξύ  Δήμου και πολιτών,   ώστε  να είναι ο  δήμαρχος  δίπλα στο δημότη  και τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.

Ταυτόχρονα,  υποστηρίζουμε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των πολιτών, χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Η αλλαγή πορείας  στο δήμο θα έρθει, όταν  αξιοποιήσουμε  το ανθρώπινο δυναμικό, δηλ.  τις  ζωντανές  δυνάμεις αυτού του τόπου. Αυτές οι ζωντανές δυνάμεις υπάρχουν  και θα  πρέπει  να  απελευθερωθούν,  ώστε  να  αναλάβουν  δράση  και  να προσφέρουν.

Αυτές τις δυνάμεις θέλουμε να ενεργοποιήσουμε.  Και μέσα από μια τέτοια σχέση, που θα  αναδείξει  όλα τα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας και καινοτομίας, θα μπορέσει η πόλη μας  να προχωρήσει  μπροστά.

Θέλουμε ενεργούς, συμμετοχικούς,  πολίτες.  Όχι μόνο για τη νίκη στις  εκλογές του Μαϊου,  αλλά για  την προσπάθεια που θα χρειαστεί από εκεί και πέρα,  για να αλλάξουμε τα πράγματα στο τόπο μας.

      Η Αναγέννηση του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής  παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για μας. Την Αναγέννηση αυτή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν οι επίγονοι, είτε σε πολιτικό είτε σε υπηρεσιακό επίπεδο, της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής . Διαθέτουμε τη θέληση, τη γνώση, το Πρόγραμμα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να αλλάξουμε σελίδα, αρχίζοντας από μια νέα δυναμική και αξιόπιστη Δημοτική Αρχή.

Με βαθιά πίστη στις αρχές μας:

  • ως αδέσμευτος, πολυσυλλεκτικός και αμιγώς αυτοδιοικητικός συνδυασμός,
  • με προσήλωση στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης,
  • με Πρόγραμμα ανθρωποκεντρικό, με  όραμα  και  προοπτική, δυναμικό,  σύγχρονο, ρεαλιστικό  και  αποτελεσματικό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ   όπως έχουμε πει  εστιάζει σε έξι βασικούς άξονες οι οποίοι αναλύονται διεξοδικά στο έντυπο που σας έχει ήδη διανεμηθεί .

Από αυτούς επιτρέψτε μου να αναφερθώ ιδιαίτερα σε δύο :

Τον άξονα Β) ο οποίος αναφέρεται Στην Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Πόλης όπου από  την ενότητα «Έξυπνη Πόλη», θέλω να τονίσω ότι με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών  επεμβαίνουμε Στην Αλληλεπίδραση Δήμου και Δημοτών  με :

  • Την Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά όλες οι βασικές συναλλαγές με το Δήμο μέσω της ιστοσελίδας του.
  • Τη δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας (forum) για την άμεση επικοινωνία Δήμου και δημοτών και τη διευκόλυνση του δημόσιου διαλόγου για τα ζητήματα της πόλης.
  • Τη δημιουργία Τηλεφωνικού Κέντρου Άμεσης Ανάγκης που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ανάλογα με το περιστατικό θα ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.
  • Τη στοχευμένη επιτήρηση ευάλωτων περιοχών σε κρούσματα εγκληματικότητας και κρίσιμων σημείων για την οδική ασφάλεια και τη δημιουργία μηχανισμού ετοιμότητας για την έγκαιρη αντιμετώπιση  των φυσικών καταστροφών.
  • Τη χρησιμοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Citizenapp Schools» για την υποβολή αιτημάτων από τα σχολεία ώστε η Τεχνική Υπηρεσία να απαντά άμεσα στα αιτήματα που λαμβάνει και να δρομολογεί την επίλυσή τους.

Τον άξονα  Γ) ο οποίος αναφέρεται Στην Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου   

Την οποία σκοπεύουμε να επιτύχουμε με :

  • Την Προβολή του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μέσω Γραφείου Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου
  • Τη Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας με τίτλο «Αυτή είναι η Καλαμάτα» («This is Kalamata»), η οποία θα είναι ο επίσημος οδηγός πληροφόρησης των επισκεπτών της πόλης και θα υποστηρίζει με ψηφιακές καμπάνιες την προβολή της, με σύμπραξη του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα
  • Την Ενίσχυση και επιμήκυνση της καλοκαιρινής περιόδου, αφ’ ενός με την καθιέρωση της πόλης ως “city break” προορισμός για τα σαββατοκύριακα και τις εορτές  και αφ’ ετέρου με την  προσέλκυση συνεδριακού , αθλητικού, γαστρονομικού και θρησκευτικού τουρισμού, με τη διοργάνωση και προβολή των αντιστοίχων δράσεων
  • Τη Διοργάνωση, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (πρόσφατα στην Βαρκελώνη),  της Εβδομάδας της Έξυπνης Πόλης (Smart City Week).
  • Την αξιοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων για την ανάπτυξη αθλητικού και πολιτιστικού τουρισμού, ιδιαίτερα τις εποχές εκτός σεζόν.
  • Την ανάδειξη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής σαν ένας θαυμάσιος προορισμός σχολικού τουρισμού. Κάτι τέτοιο θα διευρύνει την τουριστική περίοδο και θα κάνει γνωστή την περιοχή μας στις νεότερες γενιές.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ

Προβάλλουμε ένα άλλο “μοντέλο” συμμετοχής και συμβολής των δημοτών στις δημοτικές υποθέσεις. Τον “συμμετοχικό Δήμο”, που προϋποθέτει:

* Μια Δημοτική Αρχή ευαίσθητη που “ακούει” τις προτάσεις, τα παράπονα, τις γνώμες όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, με διαφάνεια, ισονομία και ισοπολιτεία για όλους,  καθιερώνοντας:

  • Την “ημέρα ακρόασης του δημότη” από Δήμαρχο – Αντιδημάρχους κατά τις απογευματινές ώρες.
  • Την καθιέρωση του θεσμού της “Τοπικής Βουλής”, από τους πρώην δημάρχους, από εκπροσώπους όλων των μαζικών φορέων της πόλης, που θα συγκαλείται ετήσια, με σκοπό την ενημέρωση για τα καίρια θέματα του Δήμου, την υποβολή γνωμών και προτάσεων.
  • Τη διαβούλευση με τους δημότες και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων .

* Μια Δημοτική Αρχή που “απολογείται” στους δημότες της τακτικά (με ετήσιους Δημόσιους απολογισμούς), ανοικτά (και όχι σε κλειστό κύκλο συνεργατών), για όλα τα ουσιώδη θέματα. Για τη δράση της, για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, για τα καλά και τα άσχημα.

* Ενεργή και οργανωμένη συμμετοχή των δημοτών των Δημοτικών Ενοτήτων, τουλάχιστον μια φορά κάθε έτος, ώστε η συνέλευση των κατοίκων μαζί με τους τοπικά  εκλεγμένους εκπροσώπους  να αποφασίζουν σε τι έργα θα τοποθετηθούν οι σχετικοί πόροι που αναλογούν από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

  • Επιμένουμε στην αναγκαιότητα μιας “συλλογικής και δημοκρατικής διοίκησης” του Δήμου, εγκαταλείποντας οριστικά το δημαρχοκεντρισμό, την περιθωριοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως των μειοψηφιών. Αυτό απαιτεί:
  • Ριζικές αλλαγές στον τρόπο σύγκλισης του Δ.Σ., στην ουσιαστική προετοιμασία των μελών του, στον επιτελικό ρόλο του Προεδρείου του, στην διασφάλιση δημιουργικής και ουσιαστικής συζήτησης και λήψης αποφάσεων. Με τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνει η απλή αναλογική, οι νέες αρμοδιότητες των Τοπικών Κοινοτήτων και η νέα εν γένει διαμορφούμενη κατάσταση που  οδηγεί τους ΟΤΑ στην αναζήτηση ευρύτατων συναινέσεων, προκύπτει η ανάγκη για την ύπαρξη Νέου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Αποκατάσταση “κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας” της πλειοψηφίας της Δ.Α., με τις μειοψηφίες ώστε να συμβάλλουν θετικά στις δημοτικές υποθέσεις, αντί να περιορίζονται σε στείρους και άχαρους αντιπολιτευτικούς ρόλους.

Δεσμευόμαστε σήμερα ενώπιόν σας ότι με τη συμπλήρωση 3 μηνών από την έναρξη της θητείας μας, θα έχουμε βάλλει σε τροχιά υλοποίησης 18 κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες παρεμβάσεις  που  εγγυώνται την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου και ταυτόχρονα  τη βελτίωση  της  καθημερινότητας και της  ποιότητας ζωής των συνδημοτών, στο σύνολο των κοινοτήτων και των γειτονιών του δήμου μας.

  1. Διαμόρφωση πλαισίου  λειτουργίας και διοίκησης του Μεγάρου Χορού ώστε να καταστεί ατμομηχανή πολιτιστικής άνθησης όχι μόνο για το  δήμο μας  αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου . Παρά το γεγονός ότι κάποιοι πανηγύριζαν επειδή κατόρθωσαν ύστερα από 12 χρόνια να πάρουν την πιστοποίηση για τη λειτουργία του μεγάρου ,εχθές αυτό δεν μπόρεσε λειτουργήσει   λόγω βλάβης στο σύστημα πυρόσβεσης .
  2. Πολεοδομική Ανασυγκρότηση με Ενέργειες για την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. ώστε να  ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης ,   να αξιοποιεί τις περιουσίες των συνδημοτών μας, να  προσελκύει επενδύσεις και να αλλάζει δυναμικές περιοχές του δήμου μας όπως η Βέργα, η Μ. Μαντινεία και το Ασπρόχωμα.
  3. Αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης της πόλης με προτεραιότητα τη διαμόρφωση της κοίτης του Νέδοντα. Καθαρισμός όλων των ρεμάτων στην Καλαμάτα και στις Δημοτικές ενότητες ΑΡΙΟΣ, ΑΡΦΑΡΩΝ και ΘΟΥΡΙΑΣ.  Η κλιματική αλλαγή δεν επιτρέπει καμία καθυστέρηση.
  4. Εξωστρέφεια  και  αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών είναι σταθερές  επιλογές μας  για τη διαμόρφωση ενός Δήμου πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη,  τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά , τη βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου στους δημότες . Έτσι η συγκρότηση Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχέσεων και η στελέχωση του με εξειδικευμένους επιστήμονες, δεν είναι  απλή δέσμευση είναι η πράξη μας  για την ουσιαστική πορεία του δήμου  μας.
  5. Στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας τόσο σε συμβουλευτικό χαρακτήρα αλλά και έμπρακτα με την 3/τη απαλλαγή  από τα δημοτικά  τέλη των  νέων επιχειρηματιών έως 35  ετών.
  6. Ίδρυση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης από καταρτισμένους γεωπόνους και επιστήμονες  για να νιώθουν οι αγρότες, ιδιαίτερα οι νέοι το δήμο δίπλα τους στην προσπάθεια τους να προεκτείνουν  τις δράσεις τους , να προστατέψουν και να  διευρύνουν το εισόδημά τους. Έχουμε ήδη σε ειδικό ένθετο παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την Αγροτική Ανάπτυξη.
  7. Νέα κυκλοφοριακή μελέτη – Ασφαλτοστρώσεις- Διανοίξεις οδών –Λειτουργία του  πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής  – ουσιαστική λειτουργία των ποδηλατοδρόμων είναι η άμεση απάντηση στον κίνδυνο της κυκλοφοριακής συμφόρησης  που διαμορφώνεται στην πόλη.
  8. Εκσυγχρονισμός   του  Βιολογικού καθαρισμού προκειμένου να μην διακινδυνεύσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου μας που είναι η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων στις παραλίες  μας. Ταυτόχρονα Διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή, κομποστοποίηση και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με έμφαση τα σχολεία.
  9. Κατασκευή ενός τουλάχιστον κλειστού γυμναστηρίου – προπονητηρίου.
  10. ΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ συγκεκριμένα ¨:

Α. Υλοποίηση της μελέτης αποχέτευσης λυμάτων της Τοπ. Κοιν. Θουρίας.

Β. Αντιπλημμυρικά έργα στη Δημ. ΕΝ. ΑΡΦΑΡΩΝ

Γ. Συντήρηση – επέκταση αγροτικής οδοποιϊας στη Δημ. ΕΝ. ΑΡΙΟΣ

  1.  Συγκρότηση Μόνιμου Συνεργείου Άμεσης Παρέμβασης από το χώρο του Πρασίνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και της Καθαριότητας που θα έχουν ως έργο τη μέριμνα και τη φροντίδα των γειτονιών της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων καθημερινά σε ζητήματα, καθαριότητας, κατάστασης των οδών, των πεζοδρομίων  , των κοινόχρηστων  χώρων, του πρασίνου.
  2. Μέριμνα για την Εκπαίδευση. Απόκτηση οικοπέδων και δημιουργία κτιριακών υποδομών  για τη στέγαση των σχολικών μονάδων  4ου Νηπιαγωγείου στη Ράχη, 17ου Δημ. Σχ. στην οδό Σπάρτης και του Ειδικού Γυμνασίου.  Δημιουργία υποδομών για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας στο κτίριο ΄΄Παναγιώταρου΄΄ στη Μ. Μαντίνεια.
  3.  Κατασκευή 7 παιδικών χαρών σε  Βέργα, Θουρία, Ασπρόχωμα, Λιανέϊκα (Πλάκα) και στα προαύλια των 6ου,12ου, και 9ου Νηπιαγωγείων.
  4.  Κατάρτιση τοπικού προϋπολογισμού και χρηματοδότηση των Τ.Σ. και των προέδρων των κοινοτήτων για άμεση και απρόσκοπτη παρέμβαση σε προβλήματα καθημερινότητας.
  5. Δράσεις για την Αξιοποίηση και Προβολή του Ταϋγέτου
  6. Αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και τη χρήση  της τεχνολογίας μέσω εφαρμογών π.χ. παροχής εγγράφων,  συντηρήσεις δρόμων, σχολικών κτιρίων, βλάβες στο φωτισμό  στην ύδρευση, κυκλοφοριακά προβλήματα, ενημέρωσης πολιτικής προστασίας,  δρομολογίων αστικής συγκοινωνίας κ.α.
  7. Την επέκταση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΚ που αφορά όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και σε αυτούς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
  8. Την ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων με Ποτάμια

 

Η συνέχιση  και ολοκλήρωση έργων που υλοποιούνται είναι αυτονόητη. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε πως σε ζητήματα ποιότητας των εκτελούμενων   έργων και ασφάλειας των δημοτών μας  θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί.

 

Η ύπαρξη όμως των προγραμμάτων δεν εγγυάται αυτόματα και την πραγματοποίησή τους. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι  οποίοι θα έχουν την ικανότητα να βρουν τις Πηγές Χρηματοδότησης , να  διεκδικήσουν με πειστικό τρόπο τη Χρηματοδότηση και τελικά να την εξασφαλίσουν . Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα κινητοποιήσουν το μηχανισμό του Δήμου και θα μεταλαμπαδεύσουν στους υπαλλήλους με την παρουσία και το παράδειγμα το όραμά τους. Χρειάζονται δηλαδή  άνθρωποι Συναινετικοί  με Ικανότητα , με Πειθώ και Εμπειρία για να υλοποιήσουν το κάθε πρόγραμμα . Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαθέτουμε όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ώστε να πάρουμε την απόφαση να διεκδικήσουμε την διοίκηση του Δήμου μας. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε ομαδικά και να καταστούμε ο συνδετικός κρίκος διαφορετικών σκέψεων, αντιλήψεων και προτάσεων για να πάει η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

  • Απευθυνόμενοι στους Συνδημότες και τις Συνδημότισσες τους λέμε ότι αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η «πολιτεία» μας στο Δήμο Καλαμάτας, εάν μας στηρίξουν με την ψήφο τους στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι μια κατάθεση ψυχής, ένα όραμα που σφυρηλατήθηκε μέσα από τα «πιστεύω» και τα «θέλω» μας για μια Καλαμάτα καλύτερη, μια Καλαμάτα που κοιτάει ΜΠΡΟΣΤΑ.

Φίλες και Φίλοι

Εμείς θέλουμε μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή, χωρίς αποκλεισμούς που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και θα προσφέρει στους πολίτες της.

  • Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε εμείς την αναγέννηση του Δήμου της Καλαμάτας μας . Μαζί με εσάς,  τους συνδημότες μας , βιώνοντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον , διεκδικώντας στόχους και διοικώντας με σύγχρονες αντιλήψεις , θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά.

Ζητάμε στην αναμέτρηση των προσεχών δημοτικών εκλογών την ψήφο όλων των συνδημοτών μας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, που πιστεύουν σε μας και ενστερνίζονται το όραμά μας για μια καλύτερη πόλη, ώστε να μπορέσουμε υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.