Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

“Γιατί έφαγα την μπανάνα έργο τέχνης του Κατελάν”: Ο καλλιτέχνης που την καταβρόχθισε, εξηγεί!

Το σίριαλ της μπανάνας που έστεκε κολλημένη στον τοίχο έκθεσης στο μουσείο Art Basel καλά κρατεί.

Ο άνδρας που ξεκόλλησε το αμφιλεγόμενο έργο και το… καταβρόχθισε λέει τώρα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πως θα το έκανε νωρίτερα, «απλώς δεν πεινούσε τόσο».

Ο Ντέιβιντ Ντατούνα, περφόρμερ και ο ίδιος, προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις όταν πήρε το φρούτο από τον τοίχο και μπροστά στους έκπληκτους περαστικούς το ξεφλούδισε και το έφαγε. Μια μπανάνα που αποτελούσε μέρος έργου τέχνης του Ιταλού Μαουρίτσιο Κατελάν με τίτλο «Κομίντιαν» και το οποίο παρακαλώ είχε ήδη πουληθεί προς 120.000 δολάρια έκαστο (ο Ιταλός σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έκθεσης πούλησε δύο).

Η πρώτη φορά στην ιστορία που καλλιτέχνης τρώει το έργο (μπανάνα) άλλου καλλιτέχνη

«Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της τέχνης που ένας καλλιτέχνης τρώει το έργο ενός άλλου» δήλωσε ο Ντατούνα σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη και συνέχισε: «Ο κόσμος με ρωτά “τρως μπανάνες;”. Στην πραγματικότητα ήταν μπανάνα, αλλά η μπανάνα είναι απλά το μέσο, συνήθως τρώω τη σύλληψη όλου αυτού, καταλαβαίνεις;».

https://www.instagram.com/david_datuna/?utm_source=ig_embed

Ο άνδρας που ξεκόλλησε και έφαγε τη μπανάνα στο Μαϊάμι επιμένει πως η κίνησή του δεν ήταν στα πλαίσια προώθησης του έργου ή της έκθεσης, αλλά μια σοβαρή καλλιτεχνική κίνηση. «Το αποφάσισα το πρωί» του Σαββάτου να φάω το έργο με τη μπανάνα, λέει. «Αλλά δεν πεινούσα τόσο, οπότε πέρασε δύο ώρες στο Basel (Μουσείο)». Ο Ντατούνα εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ιταλό καλλιτέχνη, παρότι τελικά κατασπάραξε το έργο τέχνης του.

Το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μαϊάμι από την Perrotin, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Ιταλό καλλιτέχνη. Και σύμφωνα με την γκαλερί, είναι η πρώτη του συνεισφορά σε μια έκθεση τέχνης εδώ και 15 χρόνια.

Ο διάσημος καλλιτέχνης, είναι ο δημιουργός της χρυσής λεκάνης τουαλέτας που είχε κλαπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας, ενώ ένα άλλο έργο του, το «Him» που παρουσιάζει έναν γονατιστό Χίτλερ, είχε πουληθεί στην τιμή ρεκόρ των 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

Πηγή: iefimerida.gr