Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά;

Το να κοιμάστε καλά το βράδυ είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, είναι εξίσου σημαντικό με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Γιατί είναι ζωτικής σημασίας να κοιμάστε καλά;

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους που επισημαίνουν οι ειδικοί, περιλαμβάνουν:

Μειωμένος ύπνος; Αυξημένο βάρος

Ο μη ποιοτικός ύπνος έχει συνδεθεί στενά με την αύξηση του βάρους. Τα άτομα με μικρή διάρκεια ύπνου τείνουν να ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο από εκείνα που κοιμούνται επαρκώς. Στην πραγματικότητα, η μικρή διάρκεια ύπνου είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία.

Η επίδραση του ύπνου στην αύξηση βάρους πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως οι ορμόνες και τα κίνητρα για άσκηση.

Αυξημένος ύπνος; Λιγότερες θερμίδες

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με έλλειψη ύπνου έχουν μεγαλύτερη όρεξη και τείνουν να τρώνε περισσότερες θερμίδες. Η στέρηση ύπνου διαταράσσει τις καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών της όρεξης και πιστεύεται ότι προκαλεί την κακή της ρύθμιση.

Αυτό περιλαμβάνει υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, την ορμόνη που διεγείρει την όρεξη και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, την ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη.

Ενισχυμένη συγκέντρωση και παραγωγικότητα

Ο ύπνος είναι σημαντικός για διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση, τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα αλλά και την απόδοση. Όλα αυτά επηρεάζονται δυσμενώς από την έλλειψη ύπνου.

Από την άλλη πλευρά, ο καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και βελτιώνει την απόδοση της μνήμης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Ισχυρή φυσική ανοσία

Ακόμη και μια μικρή απώλεια ύπνου έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν έχετε συχνά κρυολογήματα, το να κοιμάστε για τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την φυσική ανοσία του οργανισμού.

Το να κοιμάστε για τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε νύχτα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που θα κρατήσει μακρυά ιούς και βακτήρια.

www.vita.gr