Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Γ. Μαυραγάνης: “Χρειάζεται συγκεκριμένη στήριξη από την Ευρώπη” – Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας μίλησε για το που θα κριθεί η μάχη (video)

Η ώρα της οικονομίας είναι τώρα… και για την υπόθεση… νέα κανονικότητα άκρως χαρακτηριστικά ήταν τα όσα επεσήμανε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο Γιώργος Μαυραγάνης.

Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και ένας από τους βασικούς συντελεστές επί Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά στη μάχη που δόθηκε για την ανόρθωση της οικονομίας και ως υπεύθυνος για τα έσοδα τότε, σχολίασε τα τεκταινόμενα με έμφαση στην όλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει και που πρέπει απαρέγκλιτα να έχει την Ευρωπαϊκή στήριξη.

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη φορά είναι να στηριχθούμε στη δυνατότητα που μας δίνει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη στήριξη…» τόνισε και αναφέρθηκε και στα όσα σηματοδοτεί η συμφωνία Γαλλίας και Γερμανία για το πακέτο των 500 δις. ευρώ «που πρέπει να  διοχετευθεί στην αγορά αποτελεσματικά».

Ο κ. Μαυραγάνης συμπλήρωσε πως αυτή τη φορά «…δεν είναι ένα δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας και συνεπώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσει κεντρικά η Ε.Ε. και να χορηγήσει στα κράτη μέλη τα απαραίτητα κονδύλια για να υποστηρίξουν την οικονομία τους και εκεί βρίσκεται το μυστικό για την αντιμετώπιση».

Ο πρώην Υφυπουργός σημείωσε πως μετρά να γυρίσει η οικονομία στο θετικό πρόσημο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και, μίλησε και για τους αστάθμητους παράγοντες που υφίστανται – όπως για παράδειγμα το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον τουρισμό – προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση πρέπει να… παίρνει το πιο «άσχημο» σενάριο και να πιέζει για μια τόνωση της οικονομίας μέσω των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ανέλυσε την έννοια της… τόνωσης της οικονομίας και παράλληλα προσέγγισε το πώς μπορεί να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος με την ενέργεια σε άλλους τομείς. Ο κ. Μαυραγάνης καταθέτοντας τη μεγάλη του εμπειρία από την διαχείριση τέτοιων κρίσιμων καταστάσεων παράλληλα στάθηκε – πέρα από τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση – και στο μεσοπρόθεσμο του πράγματος αναφέροντας «…επί Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά είχε εκπονηθεί από την Mc Kinsey ένα καταπληκτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χώρας. Εάν αυτό είχε εφαρμοστεί δεν θα είχαμε τέτοια… εξάρτηση από τον τουρισμό. Και επιτέλους, ας το κάνουμε αυτό πράξη γιατί η χώρα μας μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς».  

Μίλησε επίσης για την πρακτική σε οικονομίες μεγάλων χωρών που ρίχνουν ένα πακέτο που κυμαίνεται και στο 20%  και στο 30% του ΑΕΠ τους, «…έχοντας κατανοήσει ότι δεν μπορεί αυτή την στιγμή να στηριχθεί η οικονομία με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μόνο με στήριξη από κράτος το οποίο θα έχει στοχεύσει κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες για να μην χαθούν θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο πρώην Υφυπουργός κάνοντας λόγο για στοχευμένες κινήσεις που πρέπει να τρέξουν.

Τέλος, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επιλογές τόνισε «…η Κυβέρνηση έχει πορευτεί πολύ καλά, έχει αντιμετωπίσει την πανδημία με μεγάλη επιτυχία και υπάρχει ένα  σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων το οποίο ξεδιπλώνεται σταδιακά μεν, διότι έχει άμεση εξάρτηση και με το τι κεφάλαια πρέπει να υπάρξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη. Δηλαδή, δεν μπορούμε να δώσουμε τη μάχη μόνοι μας, θα πρέπει να καταλάβουν στην Ευρώπη ότι αυτή είναι η ευκαιρία της για να αναγεννηθεί… να αποδείξει ότι υπάρχει όραμα και υπάρχει αλληλεγγύη».