Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Επιτέλους… ξεκινά το έργο των απορριμμάτων – Η Πελοπόννησος… αλλάζει μέσα από το ΕΣΠΑ – Τι εξήγγειλε ο Π. Νίκας

Μια σειρά από κομβικά ζητήματα δρομολογούνται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπόθεση απορρίμματα να τελειώνει και διαδικαστικά μετά κα την σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Μέσα σε όλα και οι εξελίξεις με την Αναπτυξιακής Πελοπόννησος Α.Ε. με βάση και την ξεκάθαρη απόφαση του ΠΕΣΥ (δείτε εδώ) αλλά και τα όσα δρομολογήθηκαν και σχεδιάζονται από τον Π. Νίκα.

Δείτε αναλυτικά τα όσα επισήμανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Τρίπολη

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου, μετά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, που αφορά την έγκριση στα όσα αναφέρει η  ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Σημαντική χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα, για την Πελοπόννησο, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας ότι το 2021 θα ξεκινήσει το έργο με την κατασκευή των εργοστασίων, ενώ επιδίωξη είναι σε δέκα μήνες να ξεκινήσει η διαχείριση, από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ που κλείνει 31-12-2023 , ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι εντάσσονται έργα 250 εκ. ευρώ, ενώ ετοιμάζονται δεκάδες μελέτες για σημαντικά έργα προκειμένου να είναι έτοιμα προς ένταξη, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 , το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 100 εκ. ευρώ.
Σημαντικά έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με  τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφερόμενος στις συναντήσεις υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε ότι αρχές του 2022 θα μπει ο εργολάβος στο οδικό άξονα Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη, ενώ για το Καλαμάτα- Τσακώνα – Πύργος – Πάτρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην οποία θα αναλυθούν όλα τα δεδομένα. Όσο για το δρόμο Πύργος- Τσακώνα βρίσκεται στο επίπεδο του σχεδιασμού.

Οι μελέτες για το Κάστρο Μεθώνης, καθώς και η εκπόνηση μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης περιλαμβάνονται μεταξύ των επόμενων συμβάσεων που πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αυτό γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ενώ για το πρόβλημα που υπάρχει στο δρόμο Τζάνε- Καλαμάκι, όπου το έργο έχει σταματήσει λόγω των αρχαίων, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου θα γίνει αυτοψία από το ΚΑΣ και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το θέμα που έχει προκύψει με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” έθεσε κατά προτεραιότητα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία το σώμα ζητεί -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί η “ρύθμιση Αποστόλου” και να ληφθεί σειρά μέτρων για να προστατευτεί το προϊόν.

Σημαντικά ζητήματα στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη