Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Δεκαπενταύγουστος: Γεμάτα τα νησιά… θα βουλιάξουν Πελοπόννησος και Χαλκιδική -Το κόστος διαμονής [πίνακες]

Το 100% αγγίζουν οι προκρατήσεις σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας για τον Δεκαπενταύγουστο και ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα 13/8-18/8, αποδεικνύοντας ότι ημεδαποί και αλλοδαποί τουρίστες επιθυμούν να ταξιδέψουν τηρώντας όλα τα μέτρα που έχει ορίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υψηλό ποσοστό προκρατήσεων καταγράφεται και στους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, με «πρωταγωνιστές» Πελοπόννησο και Χαλκιδική για τους Βορειοελλαδίτες και για τους Βαλκάνιους. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-RealΕstates, που ανέλυσε τα στοιχεία από ιστοσελίδες που φιλοξενούν ακίνητα που αξιοποιούνται-διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή και με σήμα του Ε.Ο.Τ.

Οι προκρατήσεις στο «νησί των ανέμων» σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζουν το 94%, με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων ακινήτων όλων των οικονομικών βαλαντίων να ανέρχονται στα 2.046. Η διαμονή για πέντε διανυκτερεύσεις αγγίζει ακόμη και τις 2.403 ευρώ για κατοικία 110 τ.μ. στην περιοχή Super Paradise, ενώ στο Καλό Λιβάδι κατοικία 30 τ.μ. διατίθεται προς 2.228 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Στα «ύψη» οι κρατήσεις για τον Αύγουστο, παρά το τοπικό lockdown στη Μύκονο
«Μετά την ανακοίνωση από την πολιτεία των μέτρων προστασίας (τοπικό lockdown) στη Μύκονο καταγράφηκαν πολλές ακυρώσεις για τον μήνα Ιούλιο τόσο από εγχώριους εκδρομείς όσο και από αλλοδαπούς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επηρεαστούν οι προκρατήσεις του Αυγούστου. Η εικόνα όμως του τοπικού lockdown ενδέχεται να επηρεάσει την υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν τόσο στο νησί όσο και στους υπόλοιπους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates.

Στη Σαντορίνη οι προκρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98%, με τη συνολική δυναμικότητα του νησιού σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να φτάνει τα 2.189. Σημειώνεται ότι οι επιλογές πλέον είναι λιγοστές, ενώ το κόστος διαμορφώνεται στα 1.530 ευρώ για κατοικία 35 τ.μ. στην περιοχή Καμάρι.

Στο 100% βρίσκονται οι προκρατήσεις σε Ιθάκη και Πάτμο για τον Δεκαπενταύγουστο
Στη Σκιάθο οι προκρατήσεις αγγίζουν το 96% με δυναμικότητα 275 κατοικίες, στη Σκόπελο το 98% με 371 κατοικίες, στην Πάρο το 99% με 1.640 κατοικίες, στη Ζάκυνθο το 95% με 1.521 κατοικίες, στην Κεφαλονιά το 97% με 1.785 κατοικίες, στην Ιθάκη το 100% με 116 κατοικίες, όπως και στην Πάτμο με 189 κατοικίες.

Υψηλά ποσοστά προκρατήσεων καταγράφονται και στην Κρήτη, που αγγίζουν το 96% για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας. Σημειώνεται ότι η Κρήτη διαθέτει εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες 13.965 ακίνητα τόσο σε παραθαλάσσιους προορισμούς όσο και σε αστικά κέντρα.
Οι εντυπωσιακές πληρότητες αφορούν διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένες σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, που προσφέρουν λόγω πανδημίας μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών και της πληρότητας αποτελεί η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολό τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε συνάρτηση με τα ενδεχόμενα τοπικά lockdown, που δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Άνθηση γνωρίζουν τα «roadtrips» στην ηπειρωτική Ελλάδα -Έρχονται στην Ελλάδα απ’ όλη την Ευρώπη
Την εφετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός -τα περίφημα «roadtrips»- γνωρίζει νέα άνθηση τόσο από τον εγχώριο τουρισμό όσο και από αλλοδαπούς που επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το καλοκαίρι του 2020 πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν να μη μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) λόγω της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική άνοδος των ταξιδιών με αυτοκίνητο.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας σημειώνει: «Όλοι μας θυμόμαστε τις εικόνες στα μέσα Ιουνίου της περσινής χρονιάς στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, όπου η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη. Και φέτος, οχήματα απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Σερβία (τη μόνη τρίτη χώρα που επιτρέπεται να περνά τα ελληνικά σύνορα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου) σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Παράλληλα, το ”παρών” στη χώρα μας μέσω οδικού δικτύου έδωσαν Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Πολωνοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και άλλοι».

Πρώτη στις προκρατήσεις του Αυγούστου, ανάμεσα στους ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς, η Πελοπόννησος
Στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσον αφορά το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου, οι προκρατήσεις αγγίζουν το 99%, με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 3.613 ακίνητα, και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 92%, με 1.161 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και είναι κατάλληλα για καλοκαιρινές διακοπές υπολογίζονται συνολικά στα 440.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου οι προκρατήσεις στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς αγγίζουν το 87%, με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 690 ακίνητα, ενώ στη Χαλκιδική αγγίζουν το 81%, με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 4.074 ακίνητα.
«Πρωταγωνιστικό» ρόλο και το φετινό καλοκαίρι έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, τόσο λόγω της φυσικής ομορφιάς που διαθέτουν όσο και λόγω του καλού οδικού δικτύου που τις συνδέει με την Αθήνα. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στη Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα, κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας. Εντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον για τη «χρυσή» αμμώδη ακτογραμμή του Ν. Ηλείας και ιδιαίτερα την Κυλλήνη και την Κουρούτα.

Στα παραθαλάσσια προάστια της Ηπείρου, όπως στα Σύβοτα και την Πάργα, το κόστος για πέντε διανυκτερεύσεις από 13 Αυγούστου έως και 18 Αυγούστου κυμαίνεται από 530 έως 1.125 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά έως 12 ετών. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για μίσθωση κατοικίας για πέντε διανυκτερεύσεις κατοικίας 80 τ.μ. στην Πάργα διαμορφώνεται στα 730 ευρώ, ενώ στα Σύβοτα για κατοικία 45 τ.μ. διαμορφώνεται στα 745 ευρώ.

Η Χαλκιδική, αποτελεί τη «βασίλισσα» του φετινού καλοκαιριού για τους βορειοελλαδίτες καθώς και για τους Βαλκάνιους τουρίστες. Ήδη, η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μία ή και δύο διανυκτερεύσεις έχει αγγίξει «κόκκινο», ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς τη Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες ή τριήμερες εξορμήσεις.

Αρκετοί Αθηναίοι επιλέγουν είτε την Εύβοια, είτε τη Φθιώτιδα, κυρίως λόγω του καλού οδικού δικτύου και της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης, καθώς βρίσκονται κοντά στους εργασιακούς τους χώρους στην πρωτεύουσα, σε απόσταση 1-1,5 ώρας. Οσοι δεν μπορούν να βρεθούν εκτός των τειχών της Περιφέρειας Αττικής, επιλέγουν περιοχές όπως η Αρτέμιδα, η Ανάβυσσος, ο Κάλαμος, το Αλεποχώρι, το Σούνιο, η Αγία Μαρίνα, η Κινέτα, η Ραφήνα και η Αίγινα, αν θέλουν να βρεθούν σε κοντινό νησί.

«Τα υγειονομικά δεδομένα, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και τα ενδεχόμενα lockdown μπορούν να επηρεάσουν τις προκρατήσεις σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και να οδηγήσουν τόσο τους εγχώριους εκδρομείς όσο και τους αλλοδαπούς στο να επιλέξουν προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα», επισημαίνει ο πρόεδρος του E-RealEstates, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2020 ήταν διαφορετικό για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, ένα καλοκαίρι γεμάτο προκλήσεις και με απώλειες που άγγιξαν το 77,12% σε σχέση με το 2019 για την ελληνική οικονομία και με τις τουριστικές εισπράξεις να διαμορφώνονται μόλις στα 4,28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ένα καλοκαίρι που τη χώρα μας την επισκέφθηκαν κατά 77% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2019.

«Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μια καλή χρονιά για την παγκόσμια υγεία και για την οικονομία της χώρας μας, διότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Παγκόσμιας Τράπεζας», καταλήγει.


Πηγή