Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφισή του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.
Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 190 βουλευτές, έναντι 23 κατά, σε σύνολο 213.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Οι διαφορές των κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εξαρχής ως βασικό όρο για τη θετική ψήφο του, τη μη ενσωμάτωση της ψήφου των αποδήμων στο ελληνικά εκλογικά αποτελέσματα και τη δημιουργία τεσσάρων νέων περιφερειών – Ευρώπης, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας-Άπω Ανατολής και Υπολοίπων Χωρών – κάτι που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και την κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, τόσο το ΚΚΕ και όσο και ΜέΡΑ25, η θετική ψήφος των οποίων ήταν απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση, αντιδρούσαν κατηγορώντας την κυβέρνηση, το μεν ΚΚΕ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», το δε ΜέΡΑ25 για «εργαλειοποίηση των ομογενών».
Επιστροφή στο νόμο Θεοδωρικάκου – Τα «ατού»
Μετά και τη σημερινή αδυναμία να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 200 ψήφοι, λοιπόν, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο νόμος Θεοδωρικάκου, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, έστω και με τον υφιστάμενο νόμο, ο οποίος αφορά σε ένα κομβικό ζήτημα: Τη δυνατότητα «επιστροφής» της γενιάς του brain drain.
O νόμος που ψηφίστηκε το 2019, από μία συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών (288), περιλαμβάνει μία σημαντική ρύθμιση για τη γενιά που έφυγε την τελευταία δεκαετία της κρίσης. Συγκεκριμένα, οι νέοι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να ψηφίσουν με τον ΑΦΜ του πατέρα τους ή της μητέρας τους. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έφυγαν πριν από λίγα χρόνια και να μην δούλεψαν ποτέ στην Ελλάδα, άρα να μην έχουν καταθέσει ποτέ φορολογική δήλωση. Με το νόμο του 2019, όμως, οι νέοι κάτω των 30 θα μπορούν να ψηφίσουν με τον ΑΦΜ του πατέρα ή της μητέρας τους.
Οξεία πολιτική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Πριν την ψηφοφορία, προηγήθηκε μία ακόμη έντονη συζήτηση στη Βουλή, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκρούονται για την ψήφο των ομογενών, εξαπολύοντας αλληλοκατηγορίες και επιθέσεις.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατηγορώντας τον για διγλωσσία, καιροσκοπισμό και αδικαιολόγητη υποκρισία, αρνούμενος να επιτρέψει στους απόδημους Έλληνες να ασκούν απρόσκοπτα το δίκαιο και πάγιο εκλογικό τους δικαίωμα.
«Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν κινείται στη λογική «όλα ή τίποτα». Κινούμαστε, και πριν και τώρα, στη λογική των γόνιμων συμβιβασμών για να ψηφιστεί», ανέφερε ο κ. Πέτσας, ενώ σημείωσε ότι «είναι ιδιότυπο ανάχωμα οι περιορισμοί που παρεμποδίζουν την επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, περί εμπαιγμού και ευκαιριακά πυροτεχνήματα της ΝΔ, ο κ. Πέτσας αντέτεινε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα».
«Εμείς στηρίζουμε με σθένος και συνέπεια χρόνια τώρα τις θέσεις μας για τους απόδημους. Καταφέραμε να σπάσουμε τον κλοιό της αδράνειας και απραξίας για χρόνια, στην ψήφο αποδήμων. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει δέσμια της υποκρισίας, των ιδεοληψιών της και των φοβικών της συνδρόμων», επεσήμανε ο κ. Πέτσας και κατέληξε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο αποδήμων. Γι’ αυτό, παίζοντας κρυφτούλι, με μισόλογα και παλινωδίες, προφάσεις και έωλα επιχειρήματα, προσπαθεί να αποφύγει την αλήθεια. Όμως, οι απόδημοι ξέρουν ποιοι θέλουν να τους διευκολύνουν και ποιοι τους δουλεύουν».
ΣΥΡΙΖΑ: Βάλατε αυτογκόλ – Σας εξέθεσε ο Θεοδωρικάκος
Στα επιχειρήματα πολλών βουλευτών της ΝΔ, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούσης και, συγκεκριμένα, στο αν «φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση και δεν θέλει την ψήφο των αποδήμων».
«Είναι ανακριβέστατο», τόνισε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας πως αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο νόμος ο οποίος ισχύει, του 2019, προβλέπει ότι ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδων και Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, «θα έχουν τη διευκόλυνση συμμετοχής τους στις επόμενες εθνικές εκλογές και η ψήφος τους θα προσμετρηθεί στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, που θα βγει σε επίπεδο επικράτειας. Αυτό, κύριε Βορίδη, όπως ξέρετε πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, απευθυνόμενος προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών – καλώντας τον, μάλιστα, να σταματήσει «αυτή την συκοφαντία» (σ.σ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ) – «έχει ψηφιστεί και από εμάς».
Συνεπώς, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «μια αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν θα ήθελε την προσμέτρηση της ψήφου των εκλογέων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα, δεν θα ψήφιζε ούτε τον νόμο του 2019, με βάση τον οποίο θα ψηφίσουν – επαναλαμβάνω – δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό».
Και κατέληξε: «Θα είναι χαρά μας να ξαναπάρετε τέτοιες πρωτοβουλίες, να ξαναβάλετε τέτοιο αυτογκόλ που βάλατε, αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία, για να ξαναδώσετε τη δυνατότητα στον κ. Θεοδωρικάκο – ένα παράδειγμα – να έρθει εδώ και στην πραγματικότητα να σας εκθέσει».