Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

«Είπαμε τις κόκκινες γραμμές μας στην έδρα του… εχθρού  – Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» η εμφατική ανάλυση από τον Γ. Φίλη και η κλιμάκωση που αναμένεται (video)

Στη διεθνή σκακιέρα η ένταση και… η ανοιχτή σύγκρουση που καταγράφηκε κατά τις δηλώσεις που έγιναν από τον Νίκο Δένδια και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο τη διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ως… «ταύρο εν υαλοπωλείο» χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Φίλης με παρέμβασή του στην τηλεόραση BEST και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Θέμη Κανελλόπουλο, σημειώνοντας πως η χώρα μας μέσω των δηλώσεων του κου Δένδια «επανατοποθέτησε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις!”

«Όχι ότι έχουν αλλάξει οι κόκκινες γραμμές, αλλά ειπώθηκαν με τον πλέον δεσμευτικό και δημόσιο τρόπο στην έδρα του «εχθρού»- έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με την Τουρκία και θα πρέπει να δούμε κάτι πολύ σημαντικό, αυτές οι θέσεις είναι κόκκινες γραμμές του κράτους των Ελλήνων, όχι η αφετηρία, απέναντι σε έναν θεωρητικό εχθρό ο οποίος νομίζει ότι μπορεί με τον στρατιωτικό εκφοβισμό να μας καταβάλλει.»

Εκτιμώντας πως η κατάσταση με την Τουρκία θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα ο κ. Φίλης είπε τόνισε πως σημαντικό ρόλο παίζει το «Το αρραγές εθνικό μέτωπο».καθώς και ότι «Η ελευθερία είναι πολύ ακριβό αγαθό και δεν χαρίζεται, κερδίζεται το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι Μεσσήνιοι -τώρα με τον εορτασμό της παλιγγενεσίας – και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να υποστηρίξουμε το κράτος μας στην κρίση η οποία θα κλιμακωθεί, εκτός κι εάν τα γεγονότα στην Ουκρανία πάρουν τέτοια τροπή ώστε να είναι δευτερεύον θέμα για την Τουρκία τα όσα γίνονται στην Ελλάδα.»

 

Πολλαπλασιαστής ισχύος για την Ελλάδα η συμφωνία με το Ισραήλ

Ερωτηθείς για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ για το διεθνές Κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα είπε ότι «Τα τετράγωνα και τα τρίγωνα ειδικά με τις Αραβικές χώρες αλλά και πλέον με ευρωπαϊκές χώρες θα δημιουργήσουν τον πολλαπλασιαστή ισχύος για την πολεμική μας αεροπορία. Η τοπική κοινωνία σίγουρα θα απολαύσουν καρπούς και οικονομικά και γεωστρατηγικά θα δυναμώσουν τη χώρα μας γιατί θα την κάνουν κόμβο συνεργασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης σε οτιδήποτε συμβαίνει και όχι μέρος αντιπαλότητας.»

Κλείνοντας o κ. Φίλης υπογράμμισε πως «Θα ενδυναμωθούν οι σχέσεις μας με το Ισραήλ.  Είμαστε σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος αυτά που θα κερδίζουμε εμείς θα τα χάνουν οι Τούρκοι. Ας πρόσεχε ο κ. Ερντογάν» εκτιμώντας ότι «Θα υπάρξει κλιμάκωση αλλά ο κ. Ερντογάν θα περιμένει να περάσουν οι πενταμερείς με την Κύπρο… Η δική μας απάντηση θα πρέπει είναι ότι… ανοίξαμε και σας περιμένουμε!»