Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

“Βουτιά” στις τιμές του ελαιολάδου – Εκτιμήσεις για παραγωγή στα ίδια επίπεδα στην Πελοπόννησο

Αρκούσε μια ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι «φέτος υπάρχει καλή ανθοφορία» για να επικρατήσει «πανικός» στη διεθνή αγορά ελαιολάδου και να ξεκινήσει μια πτώση των τιμών παραγωγού σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες και στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται (εν αναμονή της νέας ανακοίνωσης των Ισπανών για την φετινή καρπόδεση) χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει. Έτσι οι Ιταλοί έμποροι φοβούμενοι ότι η επερχόμενη ισπανική παραγωγή θα είναι μεγάλη έχουν «παγώσει» τις αγοραπωλησίες στην χώρα μας. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί αν τελικά ψηφιστεί η πρόταση για αύξηση των ποσοτήτων εισαγωγής αδασμολόγητου ελαιολάδου στην ΕΕ από την Τυνησία. Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί στην Πελοπόννησο και μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι στα νησιά.

Αναλυτικότερα στην Ελλάδα οι τρέχουσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «έπεσαν» κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ το κιλό. Οι χαμηλότερες έφτασαν στα 2,20 ευρώ, ενώ οι υψηλότερες στα 2,90. Ειδικότερα στην Πελοπόννησο οι τιμές κυμαίνονται στην Λακωνία στα 2,80 και στη Μεσσηνία στα 2,60 – 2,70. Στη Λέσβο οι τιμές κυμαίνονται από 2,20 ο άσσος έως 2,50 ευρώ τα τρία δέκατα. Στην, Κρήτη σύμφωνα την ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές είναι μεταξύ 2,60 και 2,90 ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται η παραγωγή στην Πελοπόννησο
Από την μέχρι στιγμής εικόνα φαίνεται να έχουμε μια καλή καρπόδεση στην Πελοπόννησο και η επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας από την Μεσσηνία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα προηγούμενα έτη οι Ισπανοί είχαν προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω της ανοβρίας. Φέτος είχαν αρκετές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να φαίνεται ότι η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι φέτος μεγάλη. Ωστόσο είναι νωρίς και μετά από τον Ιούλιο θα έχουμε καλύτερη εικόνα της ισπανικής παραγωγής.

Η «πίεση» των τιμών προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς οι όποιοι είχαν επενδύσει «χρηματιστηριακά» σε συνεχή άνοδο των τιμών και κρατούσαν το λαδι τους αποθηκευμένο σε ελαιοτριβεία η στις αποθήκες τους.

Όσον αφορά την παραγωγή στη Μεσσηνία, υπήρξαν κάποια προβλήματα στην ανθοφορία της ποικιλίας Μαυροελιάς. Αντιθέτως η Κορωνέικη είχε καλή καπρόδεση και αναμένεται να έχουμε μια καλή παραγωγή στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική στον τομέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ισπανική παραγωγή να είναι βαρόμετρο για την τιμή παραγωγού στην χώρα μας. Έτσι όταν οι Ισπανοί έχουν μικρή παραγωγή οι Έλληνες να κερδίζουν μια «ανεκτή τιμή» και όταν έχουν μεγάλη παραγωγή να «γκρεμίζεται» η τιμή στην χώρα μας.

Κάθετη πτώση στην παραγωγή ελαιολάδου αναμένουν οι Κρητικοί
Έντονα προβληματισμένοι για την επόμενη παραγωγή ελαιολάδου εμφανίζονται οι Κρητικοί, καθώς ο εφιάλτης της ανομβρίας δοκιμάζει τις αντοχές των ελαιόδεντρων, τα οποία είχαν μεν καλή ανθοφορία, αλλά εμφανίζουν μεγάλα προβλήματα στην καρπόδεση, αλλά και σχινοκαρπία. Κατά πώς φαίνεται οι ποσότητες θα είναι φέτος πολύ μικρότερες σε σχέση με πέρσι (που κυμάνθηκαν στους 50.000 τόνους).

Καμπανάκι κινδύνου για τη νέα χρονιά κρούει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου Λασιθίου, κ. Βασίλης Κατσικαλάκης, ο οποίος τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι ««ειδικά στο Λασίθι η χρονιά θεωρείται χαμένη. Τα άνθη στις ελιές δεν έφεραν καρπό λόγω της μεγάλης ανομβρίας, οπότε η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, για τη νέα σεζόν».

Το ίδιο ακριβώς μας είπε και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Μύρων Χιλετζάκης, τονίζοντας ότι «υπάρχει ανθοφορία, πολύ πρώιμη, αλλά η καρπόδεση έχει μεγάλο πρόβλημα. Πάει φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη».

Εξάλλου, με ερώτησή του προς το ΥπΑΑΤ, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι «είναι απροστάτευτοι και σε απόγνωση μικροί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης».

«Λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μεγάλης ανομβρίας, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων στην Κρήτη έχει τεράστιο πρόβλημα, ενώ έντονα εμφανίζεται και η σχινοκαρπία. Αρχικά το πρόβλημα εντοπίστηκε στις βόρειες περιοχές του νομού Ηρακλείου και στη συνέχεια προβληματική καρπόδεση και σχινοκαρπία εντοπίστηκε στις κεντρικές και τις νότιες περιοχές του νομού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και στον Δήμο Βιάννου, όπου μικροί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, η παραγωγή του λαδιού θα είναι μειωμένη», σημειώνει ο κ. Κεγκέρογλου.

Πώς πάνε οι διαγωνισμοί στην Κρήτη
Δεν δέχτηκαν τις προσφορές των εμπόρων και των μεταποιητών οι ιθύνοντες στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσαράς, στο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, (23 Μαΐου).

Ωστόσο, το θετικό είναι, ότι υπήρξαν αρκετές προσφορές εκ μέρους του εμπορίου, που αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι η παραγωγή τη νέα σεζόν, θα είναι μειωμένη, καθώς η καλή ανθοφορία δεν φαίνεται να εξελίσσεται σε καλή καρπόδεση, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν, ότι υπήρξαν και μάλιστα αρκετές προσφορές για την αγορά των 46 τόνων ελαιολάδου του ΑΣ Μεσαράς, ωστόσο οι παραγωγοί, που είχαν θέσει ως τιμή ασφαλείας τα 3,10 ευρώ το κιλό, δεν δέχτηκαν να πουλήσουν, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχτεί άγονος, όπως συνέβη και στις 24 Απριλίου 2018.

Πάντως, το γεγονός ότι υπήρξαν προσφορές, σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στο νομό Λασηθίου, αποδεικνύει, ότι αρχίζει να ζωηρεύει η ζήτηση εκ μέρους των εμπόρων, καθώς η εικόνα από την καρπόδεση, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές δεν είναι καθόλου καλή, λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας.

Στο μεταξύ ο Συνεταιρισμος Παλαικάστρου Σητείας με ανακοίνωσή του προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν προσφορές για την πώληση ελαιολάδου 60 τόνων οξύτητας 0,8%, το αργότερο μέχρι τη 30/05/2018 και ώρα 20:00.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η παραλαβή του λαδιού θα γίνει απο τις δεξαμενές του Συνεταιρισμού με έξοδα και ευθύνη του αγοραστή εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της συμφωνίας και η εξόφληση του συνόλου της αξίας του λαδιού πριν τη φόρτωση».

Άρχισαν ποτίσματα στα Δωδεκάννησα, τώρα δένει ο καρπός στη Λέσβο
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί σε Λέσβο και Ρόδο, που ήδη κάνουν ποτίσματα στα λιόδεντρα, αφού τα εδάφη στέγνωσαν, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Τώρα δένει ο καρπός στη Λέσβο, οπότε δεν έχουμε σαφή εικόνα από την καρπόδεση. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ, είναι πως κάθε χρόνο η παραγωγή του νησιού μειώνεται, γιατί οι περισσότεροι ελαιώνες εγκαταλείπονται. Όσον αφορά στις τιμές, αυτές κυμαίνονται από 2,20 ο άσσος έως 2,50 ευρώ τα τρία δέκατα», ανέφεραν μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

agronews.gr