Περιέχονται σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) το Δεκέμβριο.
Αναλυτικά ανά χώρα το IOC αναφέρει:
Αλγερία: Μείωση παραγωγής 40% στο ελαιόλαδο και 45% στις επιτραπέζιες ελιές, κυρίως λόγω της ξηρασίας, των δασικών πυρκαγιών και γενικότερα του κλίματος. Εκτιμώμενη παραγωγή 100.000 τόνοι για το ελαιόλαδο και 170.000 τόνοι για τις επιτραπέζιες ελιές.
Αυστραλία: Οι πυρκαγιές και η ξηρασία έφεραν μείωση της παραγωγής (σε 10.000 τόνους) ελαιολάδου.
Ισπανία: Αρκετά καλή παραγωγή, εκτιμώμενη μεταξύ 1.450.000 και 1.500.000 τόνους ελαιολάδου.
Γαλλία: Δεύτερη συνεχή κακή χρονιά λόγω της ξηρασίας. Όμως η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνει, με την άνοδο να αφορά έλαια υψηλής ποιότητας-γνησιότητας.
Ελλάδα: Παραγωγή σε όγκο σχεδόν παρόμοια με αυτή του 2019, αλλά καλύτερης ποιότητας. Ποσότητα μεταξύ 220.000 – 230.000 τόνους, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιοχών.
Ιράν: Παραγωγή ελαιολάδου 30% χαμηλότερη από πέρυσι.
Ιταλία: Μείωση 30% στη νότια Ιταλία, η οποία δεν θα αντισταθμιστεί από την καλή παραγωγή στο Βορρά. Η παραγωγή εκτιμάται σε 250 000 τόνους.
Ιορδανία: Η ζήτηση μειώνεται κατά 20%. Όσον αφορά στην παραγωγή, στους 190.000 τόνους είναι οι ελιές και 27.000 τόνοι το ελαιόλαδο. Η κάμψη σε σύγκριση με το 2019-2020 φθάνει το 20%.
Μαρόκο: Μείωση της κατανάλωσης στον τομέα HORECA, παρά την ελαφριά αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά. Παραγωγή 160.000 τόνους ελαιολάδου.
Πορτογαλία: Παραγωγή 100.000 τόνων (σε σύγκριση με 150.000 τόνους πέρυσι) στο ελαιόλαδο. Ο στόχος είναι να φτάσει στους 200 000 τόνους τα επόμενα χρόνια, με το πρόγραμμα νέων φυτεύσεων που εφαρμόζει. Η εγχώρια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το 2019 (χάρη στα νοικοκυριά). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30%.
Τυνησία: Κάμψη της παραγωγής (146 000 τόνοι ελαιολάδου) λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων. Αναμένεται εξαγωγή 120.000 τόνων.