Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

Καθυστερήσεις αποζημιώσεων λόγω Ιανού καταγγέλλουν αγρότες, παραδέχεται πρόβλημα ο ΕΛΓΑ

Αδικίες και καθυστερήσεις στις πληρωμές αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον «Ιανό» καταγγέλουν αγρότες στον ΑγροΤύπο. Μπορεί κάποια να πληρώθηκαν αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς αλλά κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Ζευγαράς, δενδροκαλλιεργητής από την Καρδίτσα, «υπάρχουν καλλιέργειες που έχουν αποζημιωθεί 100% από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές λόγω του Ιανού. Υπάρχουν όμως άλλοι, όπως εγώ, που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Υπάρχουν προβλήματα στις αποζημιώσεις των δενδρώδων καλλιεργειών. Είμαι κατ΄ επάγγελμα αγρότης και καλλιεργω κεράσια και ροδάκινα. Έκανα δήλωση διότι κράτησε νερό για ένα μήνα το χωράφι μου με αποτέλεσμα να χαθούν σχεδόν όλα τα δέντρα. Θα πρέπει να προχωρήσω σε νέες φυτεύσεις και τα δέντρα θέλουν τουλάχιστον 6 χρόνια για να γίνουν παραγωγικά. Επικοινωνώ με τον ΕΛΓΑ Λάρισας που λέει ότι είναι θέμα της Περιφέρειας. Μιλάω με την Περιφέρεια και μου λένε ότι θα συσταθεί Επιτροπή και ξαναγίνουν έλεγχοι. Μου λένε τα δέντρα είναι φυτικό κεφάλαιο και αποζημιώνονται διαφορετικά μέσω ΚΟΕ – ΠΣΕΑ. Και τότε εγώ γιατί πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές κάθε χρόνο 1.200 ευρώ. Θα αναγκαστώ να προσφύγω στη δικαιοσύνη. Έχω ενημερώσει με επιστολή μου για το πρόβλημα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνο Νούσιο, όπου μας τόνισαν ότι «γίνονται έλεγχοι από συνεργεία της Περιφέρειας και όταν ολοκληρωθούν οι φάκελοι θα πάνε στο ΥπΑΑΤ για να προχωρήσουν από εκεί οι πληρωμές».

Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, που έριξε τις ευθύνες στο υποκατάστημα του Οργανισμού στη Λάρισα. Όπως υποστήριξε, οι αδικίες οφείλονται στο γεγονός ότι μόνο οι δορυφορικές εικόνες, που πάρθηκαν την επόμενη μέρα των πλημμυρών, ελήφθησαν υπόψη από το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, χωρίς να γίνει καμία σύσκεψη και να προσαρμοστούν τα δεδομένα από τις δορυφορικές εικόνες στα πραγματικά δεδομένα. Και συμπλήρωσε ότι αυτό το πληροφορήθηκε μετά από πολλές εβδομάδες και αφού είχε γίνει η δεύτερη παρτίδα πληρωμών.

Για προβλήματα στις αποζημιώσεις από τον Ιανό έκανε λόγο και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, Γιώργος Βαρεμένος. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Μηδαμινές είναι οι αποζημιώσεις που έχουν καταλογιστεί από τον ΕΛΓΑ σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Αιτωλοακαρνανίας που είχαν πληγεί από τον «Ιανό». Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος μιλώντας για την περίπτωση της Λάρισας έριξε τις ευθύνες στον εκεί ΕΛΓΑ, στον οποίο καταλόγισε αστοχίες, αδυναμίες και αβελτηρίες. Για την Αιτωλοακαρνανία ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το να κάνουν οι αγρότες ενστάσεις ενέχει την προοπτική να πέσουν πάλι σε τοίχο αδιαφορίας και να μείνουν τελικά με την ζημιά του δεύτερου παραβόλου που θα πληρώσουν για μια καταστροφή που τείνει να καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι υπεύθυνοι πρέπει να δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση μακριά από την την τακτική της παραπομπής από τον Άννα στον Καϊάφα».

πηγη