Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Εμβόλιο, φάρμακα και κλινικές δοκιμές – Πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε

Αγώνα με τον χρόνο δίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκειμένου να δώσει μια πειστική και τεκμηριωμένη απάντηση που θα οδηγήσει στην παρασκευή εμβολίου ή φαρμάκων ενάντια στο νέο κορονοϊό. Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ξεκίνησε χθες στο Σιάτλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σε αυτήν την “ανοιχτή κλινική δοκιμή”, θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

“Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε το πειραματικό εμβόλιο”, προστίθεται στην ανακοίνωση. Στο μεταξύ μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών λένε ότι βρήκαν μια πιθανή θεραπεία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δοκιμές. Μάλιστα οι ασθενείς αναμένεται να εγγραφούν σε δοκιμές που θα γίνουν σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του μήνα.

Τι υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες

Σύμφωνα με το newscom.au o διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Queensland, καθηγητής David Paterson, δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ασθενειών να εξαλείφουν τον ιό σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όπου και έγιναν οι αρχικές έρευνες. Σύμφωνα με τον ίδιο ένα από τα φάρμακα, που δόθηκε σε μερικούς από τους πρώτους ασθενέις που βγήκαν θετικοί στο COVID-19 στην Αυστραλία, έχουν ήδη οδηγήσει στην “εξαφάνιση του ιού” και πλήρη αποκατάσταση από τη λοίμωξη.

Ο καθηγητής Paterson, ο οποίος είναι επίσης ιατρός στο Royal Brisbane, δήλωσε ότι δεν είναι “τραβηγμένο” να χαρακτηρίσει τα φάρμακα “αγωγή ή θεραπεία”. “Είναι μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία. Οι ασθενείς θα καταλήξουν να μην έχουν βιώσιμο κορονοϊό στο σύστημά τους καθόλου μετά το τέλος της θεραπείας”, όπως είπε.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ήδη καταχωρημένα και διαθέσιμα στην Αυστραλία. “Αυτό που θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι μια μεγάλη κλινική δοκιμή σε όλη την Αυστραλία, εξετάζοντας 50 νοσοκομεία και θέλουμε να συγκρίνουμε το ένα φάρμακο έναντι του άλλου και στη συνέχεια τον συνδυασμό και των δύο των “, ανέφερε ο καθηγητής Paterson . Όπως είπε οι θετικές εμπειρίες στον αγώνα κατά του κορονοϊού έχουν ήδη καταγραφεί στο εξωτερικό, επικαλούμενος την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Ένα από τα δύο φάρμακα είναι τον ιό HIV, το οποίο έχει αντικατασταθεί από φάρμακα “νέας γενιάς” και το άλλο είναι φάρμακο κατά της ελονοσίας που ονομάζεται χλωροκίνη, το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια και “κρατείται στο ράφι τώρα” λόγω αντοχής στην ελονοσία .
Είπε ότι οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν με ουσιαστικό τρόπο κατά του θανατηφόρου ιού και να “προσπαθήσουν και να ανακουφίσουν το άγχος των Αυστραλών”. “Έχουν ήδη θεραπευτεί ασθενείς στην Αυστραλία με επιτυχημένα αποτελέσματα αλλά δεν έχουν γίνει με ελεγχόμενο ή συγκριτικό τρόπο”, δήλωσε ο καθηγητής.

Η έρευνα ξεκίνησε από κινέζους ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν για πρώτη φορά το φάρμακο στην Αυστραλία, δείχνοντας στους γιατρούς τους πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό.

Όπως υποστήριξε ο αυστραλός επιστήμονας το πρόβλημα με τα δεδομένα που προέρχονται από την Κίνα ήταν ότι δεν είχαν πραγματικά συγκεντρωθεί “με πολύ ελεγχόμενο τρόπο”, δεδομένου ότι η χώρα ήταν το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού την περίοδο εκείνη.

“Τα πράγματα ήταν απλά χαοτικά,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλληλούχιση του γονιδιώματος στην Ισπανία

Την ιδια στιγμή, επιστήμονες από ερευνητικά ιδρύματα της Βαλένθια υποστηρίζουν πως κατάφεραν να αλληλουχίσει ολόκληρο το γονιδίωμα τριών δειγμάτων από ασθενείς που είχαν νοσήσει και νοσηλεύονταν.

Η αλληλούχιση του γονιδιώματος θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι οι πηγές μετάδοσής του και πως τα διαφορετικά στελέχη του έχουν καταφέρει να εξαπλωθούν.

“Πρωταρχικός στόχος είναι να αναγνωρίσουμε όσα περισσότερα ζωτικής σημασίας στοιχεία του ιού και της αλυσίδας μετάδοσης του. Το βασικό συμπέρασμα της δικής μας ανάλυσης από τα πρώτα αυτά δείγματα είναι ότι τα στελέχη προέρχονται από διαφορετικές πηγές μετάδοσης” εξηγεί ο ερευνητής Fernando González Candelas.

Ένα από τα στελέχη που αναλύθηκαν έχει σχέση με τα ευρωπαϊκά στελέχη του κορωνοϊού που βρέθηκαν σε Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σκωτία, Ολλανδία και άλλες χώρες. “Επόμενο βήμα είναι να αναλυθούν αλληλουχίες από περισσότερα δείγματα ασθενών από τα νοσοκομεία της περιοχής της Βαλένθια ώστε να ελεγχθεί η σχέση μεταξύ τους και με τις πηγές μετάδοσης που έχουν ήδη εδραιωθεί από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό”, τόνισε ο Fernando González.

www.thetoc.gr