Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Εντάθηκαν οι πιέσεις στις τιμές ελαιολάδου – Ο… ρόλος των Ισπανών

Την εβδομάδα που μας πέρασε η Ισπανία έδωσε το σήμα για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του ελαιολάδου με το έξτρα στα 3,3€ και το βιομηχανικό 1° να αγγίζει τα 3,0€. Οι εξηγήσεις αναζητούνται σε μια σειρά από παράγοντες:

– Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν και αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα αναπτέρωσαν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για μια καλή εσοδεία 2018/19 στην Ιβηρική Χερσόνησο.
– Η κατανάλωση ελαιολάδου υποχωρεί σημαντικά (περίπου 10%) προς όφελος των ανταγωνιστικών σπορελαίων (ηλιέλαιο κ.ά.), παρά τη συμπίεση των τιμών στα ράφια (3,60 – 3,80 €/λίτρο τα συνήθη έξτρα παρθένα).  Εδώ, ας αναλογιστούμε τις τιμές των ελληνικών σούπερ μάρκετ που ίπτανται με … drones.
– Οι Ισπανοί πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις των αποθεμάτων τους, ιδίως για ελαιόλαδα με προβληματικές ποιότητες. Συνεπώς, πρέπει να προσφέρουν τιμές συμφέρουσες, έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστών τους Τυνήσιων, Ελλήνων κλπ.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν διαφανεί εδώ και 2-3 εβδομάδες [Έχουν δώρα οι μάγοι16/2/2018] και για αυτό είχαμε στο olivenews.gr επισημάνει ότι είναι ολέθρια αυτοκτονία να μην εφοδιάζει κάποιος σιγά – σιγά και ομαλά την αγορά. Οι «μάγοι» που υποδείκνυαν στους παραγωγούς και ελαιοτριβείς να «κρατήσουν άμυνα και τα λάδια στις δεξαμενές γιατί οι τιμές θα ανέβουν», βρίσκονται για πολλοστή φορά εκτεθειμένοι: Δυστυχώς, ή ,όπως το είχε πει και ο Διονύσης Σαββόπουλος «Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει / καλύτερα να μην μας πει κανένα» (Άγγελος εξάγγελος).

Η ελαιοκομική χρονιά 2017/18 έχει ακόμη δρόμο μπροστά της…

πηγή: olivenews.gr