Παρασκευή
26
Απρίλιος
TOP

Εν μέσω κρίσης οδηγούν σε… απόλυση γιατρούς από τα Κ.Υ.

Με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωποι οι γιατροί και στην Καλαμάτα – όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν – που εξαναγκάζονται σε… απόλυση από τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Κέντρο Υγείας, το πρώην ΙΚΑ.

Είναι δε μάλιστα περίεργο πως αναφύεται και προκύπτει αυτή η εξέλιξη, εν μέσω πανδημίας. Την στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο επιθυμεί την ενίσχυση του συστήματος και των δομών υγείας, δομές μένουν… ξεκρέμαστες με κενές θέσεις σε σημαντικές ειδικότητες που καλύπτουν τις παρεχόμενες καθημερινές υπηρεσίες.

H υπόθεση έρχεται από το 2014  και αφορούσε περί τις 3.000 γιατρούς πανελλαδικά, με αναφορά σε 60 άτομα στην 6η ΥΠΕ και περί τα 15 άτομα στη Μεσσηνία. Μέσω της εφαρμογής μιας τότε απόφασης του Υπουργείου Υγείας, οι γιατροί… εξωθήθηκαν σε απόλυση και εκτός συστήματος ΙΚΑ, αφού θα έπρεπε να επιλέξουν την αποκλειστικότητα των υπηρεσιών για να μείνουν σε αυτό.

Ακολούθησε μια μεγάλη ταλαιπωρία για τους ίδιους ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική με τους περισσότερους να καταφεύγουν στα Δικαστήρια και μετά από μακρά διαδικασία να δικαιώνονται. Κι όχι μόνο δικαιώθηκαν επιστρέφοντας στις θέσεις και τις υπηρεσίες που παρείχαν, αλλά και επιδικάστηκαν σε αυτούς τα χρήματα που δικαιούνταν για τα 4 έτη. Αυτό δε συνέβη αμετάκλητα στις 25 Ιουλίου του 2018.

Όμως, λίγο πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές ήρθε μια… νέα νομοθετική ρύθμιση από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τέθηκε ξανά σε… ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη και προέτρεπε τους γιατρούς να ξεκαθαρίσουν το τι θα κάνουν έως τις 31-10-2019. Οι αντιδράσεις των γιατρών και οι νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη που ξανά τους δικαίωσε οδήγησε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου και τον κ. Κοντοζαμάνη να δώσουν παράταση σε αυτό το καθεστώς έως και τις 28 Φεβρουαρίου της τρέχουσας χρονιάς. Σημειωτέον πως… καταχρηστικά – όπως αναφέρουν οι γιατροί – η 6η ΥΠΕ  δεν τους έχει πληρώσει μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Μέσα σε αυτά και αφού δεν υπήρξε καμία περαιτέρω απόφαση που να τους κοινοποιεί… απόλυση από 1η Μαρτίου οι γιατροί συνέχισαν κανονικά να προσφέρουν υπηρεσίες και να πραγματοποιούν τα ραντεβού τους. Σήμερα(!) με το νέο μήνα και εν μέσω πανδημίας ήρθε απόφαση λέγοντάς τους πως είναι – άκουσον άκουσον – εκτός από τις 28/02.

Όλα αυτά – καταγγέλλουν οι γιατροί πως – συμβαίνουν εν μέσω της πιο μεγάλης κρίσης και δοκιμασίας που το ΕΣΥ αναζητά γιατρούς να προσφέρουν και κάποιοι επιλέγουν… απολύσεις. Τα ερωτήματα πολλά την στιγμή που υπάρχουν άλλωστε αποφάσεις της δικαιοσύνης που δικαίωσαν και δικαιώνουν τους γιατρούς και κάποιοι… κωφεύουν.