Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα: Μετά από δύο μήνες απόλυτης «νάρκωσης» οι επιχειρηματίες ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους και υποδέχονται μία χρονιά κατά την οποία όλα είναι πιθανά. Οι κλάδοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, δηλαδή η εστίαση και η ψυχαγωγία, παρά τα όποια οικονομικά μέτρα προστασίας, θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψουν στην αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μεγάλοι χαμένοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πληρώνουν την υπερισχύουσα επιχειρηματική αβεβαιότητα.
Τραγικές οι προβλέψεις για την ανεργία στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να ξεπεράσει το 15% το 2020, ενώ στην Ελλάδα το 20%. Πιο δυσοίωνες, όμως, είναι οι εκτιμήσεις για τον χρόνο ανάκαμψης. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι συνολικά στην Ευρώπη η απασχόληση θα χρειαστεί σχεδόν τέσσερα χρόνια προκειμένου να φτάσει στα επίπεδα του 2019, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν στο 6,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες αναμένεται να καταγράψει ο κλάδος των αερομεταφορών με χιλιάδες απολύσεις εντός των επόμενων μηνών. Οι εκτιμήσεις μιλούν ακόμη και για πέντε χρόνια, ούτως ώστε ο τομέας, παγκοσμίως, να επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα.
Ομοίως, η ευρωπαϊκή οικονομία και η Ελλάδα θα γνωρίσουν το 2020 μεγάλα ποσοστά ύφεσης, όπου για τη χώρα μας προβλέπεται συρρίκνωση κοντά 10%. Αν και οι οικονομολόγοι μιλούν για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως στην πραγματικότητα η ζώνη του ευρώ θα χρειαστεί, στο καλύτερο σενάριο, τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανακάμψει πλήρως. Σύμφωνα πάντως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ανάκαμψη παγκοσμίως θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η οποία την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη κοντά στο 6%.
Υπό αυτό το κλίμα ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαιτέρως διστακτικός για τον χρόνο της επιστροφής. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, προεξοφλούν χαμηλές πτήσεις στα έσοδα λόγω της μείωσης του εισερχόμενου τουρισμού. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ μόλις το 19% θεωρούν πως αρκούν 2 έως 4 μήνες για την αποκατάσταση της λειτουργίας, ενώ σχεδόν 2 στους 3 (61%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς μετά το ένα έτος.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν πώς βιώνουν τη νέα πραγματικότητα όσοι έχουν καταστήματα και ασχολούνται με το εμπόριο. Ανθρωποι του θεάτρου και της εστίασης – σε Αθήνα και νησιά – καταθέτουν τους φόβους τους, αλλά και πώς θα χειριστούν αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, με νούμερο ένα πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας.
www.in.gr