Τι θα γίνει με τα SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τα SMS και το ωράριο λειτουργίας. Και τα δύο ζητήματα συνδέονται με το λιανεμπόριο και την εστίαση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τα SMS για τις μετακινήσεις αναμένεται να καταργηθούν το Σάββατο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα και θα ξεκινά τα μεσάνυχτα. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ωράριο λειτουργίας δεν αποκλείεται να παραταθεί και έως τις 00:30, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση θα κλείνει στις 00:15.

Στις 14 Μαΐου, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα καταργηθεί το ραντεβού για αγορές. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στην κατάργηση του SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 για το λιανεμπόριο, άρα και του click in shop και του click away, αλλά και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

«Κλείδωσε» ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στα νησιά από το Σάββατο 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να προκρίνεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κοροναϊού.

Οι ειδικοί που θα συνεδριάσουν την Τετάρτη το μεσημέρι, θα προτείνουν στην κυβέρνηση τη χρήση των παραπάνω παραμέτρων και την αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η τουριστική περίοδος.

Οσον αφορά στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναμένεται να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση τεστ για τους ταξιδιώτες, ή την εμφάνιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ αναμένεται να αποκλείεται η πρόσβαση από ή στις περιοχές που θα παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου.

Πιο αναλυτικά, το σενάριο για τα νησιά προβλέπει τα εξής:

Υποχρεωτική διενέργεια self test ή PCR 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Ανακοινώσεις για τον τουρισμό 

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες

Όσον αφορά τον Τουρισμό, όπου το πλάνο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Πέμπτη, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75% και μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους –όχι όρθιους– με ποσοστό πληρότητας 50%.

WWW.IN.GR