Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Η αλήθεια για τα αρχαία της Υπαπαντής και το έργο της ανάπλασης

Αίσθηση προκαλούν το τελευταίο διάστημα οι αναφορές αυτοδιοικητικών και όχι μόνο παραγόντων της Καλαμάτας, στο έργο της ανάπλασης της Υπαπαντής και της ανάδειξης των αρχαίων, με τις φωνές να ποικίλουν.

Χαρακτηριστικά, ήταν όσα σημείωσε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο διευθυντής του σταθμού Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή, επαναφέροντας στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί για την υπόθεση αυτή, τα προηγούμενα χρόνια.

Αρχικά, στάθηκε στη μελέτη Αλμπάνη, η οποία εκπονήθηκε το 1998 και περιελάβανε τρεις φάσεις, από το ιστορικό κέντρο μέχρι και την πλατεία της Υπαπαντής, η οποία εστάλη προς έγκριση το 2001 στο υπουργείο που ενέκρινε την προμελέτη.
Το 2004, λόγω κάποιων ενστάσεων, πριν γίνει δήμαρχος Καλαμάτας, ο Γιώργος Κουτσούλης, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο, το οποίο είχε να κάνει με κάποιες ανασκαφές που είχαν επιχειρηθεί τη δεκαετία του 50΄! Επί δημαρχοντίας  του, δεν έγινε τίποτε και το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε την γ΄ φάση που ήθελε να υπάρξει ένα γυάλινο στέγαστρο 300 μ. για να φαίνονται τα αρχαία. Δυο χρόνια μετά, με την υπογραφή της σημερινής υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απάντησε αρνητικά, με τον ΝίκοΜπελογιάννη, να αναφέρει μέρος της απόφασης, η  οποία εστάλη από το ΚΑΣ με ημερομηνία 3/8/2011. «Είναι προτιμότερη η διατήρηση των αποσπασματικών αρχαίων καταλοίπων της παλαιάς ανασκαφής σε κατάχωση για την αποτελεσματική προστασία τους. Οι εργασίες απομάκρυνσης του υλικού της παλαιάς κάλυψης του δαπέδου της πλατείας, να γίνουν επιφανειακά και να μην αποξηλωθεί το υπόστρωμα από μπετό», σημείωνε τότε το ΚΑΣ, με την απόφαση να υπογράφει η κα Μενδώνη, το οποίο το 2015  ενέκρινε την αρχική μελέτη, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την ανάπλαση και αφήνοντας ως έχει τα υπόλοιπα…