Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Η αυτοδιοίκηση «εξαρτημένη» των κυβερνητικών ορέξεων

Από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη» και τώρα στον «Κλεισθένη». Η αυτοδιοίκηση… εργαλείο πολιτικών επιδιώξεων και διαμόρφωσης ενός νέου κάθε φορά τοπίου εξυπηρέτησης των αναγκών της εκάστοτε Κυβέρνησης, μέσα από ένα δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, με «παραθυράκια» και… αστερίσκους, αλλά και εγκλωβισμένη στην «κατάρα» που ακολουθεί το θεσμό στη χώρα και που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υπερασπιστεί ούτε καν τον τίτλος της, μιας και αυτοδιοίκηση δίχως αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να υπάρχει.

Η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά και πολύ περισσότερο τα χρόνια της κρίσης έδειξε και απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να ξεπεράσει τον κακό εαυτό της κεντρικής διοίκησης, αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο ικανό στο να συμβάλει καθοριστικά στην αλλαγή πορείας του τόπου. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως η αυτοδιοίκηση ως θεσμός δεν έχει προβλήματα ή ότι φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής δεν έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί ή καταγραφεί στο χώρο της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι άνθρωποι που για χρόνια έχουν υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις, είναι οι πρώτοι που ζητούν καθαρές αλλαγές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις, κάτι που ωστόσο ούτε η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία δείχνει να επιτυγχάνει, τουλάχιστον με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει ή ακουστεί, αφού η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση κουβεντιάζεται στον… αέρα και δίχως επίσημα να έχουν δοθεί οι θέσεις της Κυβέρνησης, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Με γενικό άξονα και κατεύθυνση την απλή αναλογική, αλλά δίχως… απαντήσεις σε βασικά προβλήματα, μία ακόμα Κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να διαχειριστεί την αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τις κομματικές και παραταξιακές επιταγές, κι όχι σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που ζητούν τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου διοίκησης απεγκλωβισμένο και ανεξάρτητο από τις ορέξεις των εκάστοτε Υπουργών ή Κυβερνήσεων.

Οι κυβερνώντες -και οι σημερινοί- τρέμουν μία ανεξάρτητη από τους ίδιους αυτοδιοίκηση. Επιθυμούν δημάρχους και περιφερειάρχες να παρακαλάνε τους αφεντάδες των Υπουργείων. Επιθυμούν να διαμορφώνουν οι ίδιοι το τι θα γίνει σε κάθε περιοχή και να θέτουν προτεραιότητες για την εξυπηρέτηση των δικών τους -κομματικών- συμφερόντων.

Το ότι μέσα σ’ όλα τα υπόλοιπα θα περάσουν και διατάξεις που αυτονόητα κι αυτόματα όλοι συμφωνούν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, προκειμένου να θολώσουν τα κομματικά τους… ίχνη. Στο δρόμο και στη λογική που όλοι έχουν άλλωστε χαράξει. Τον αν λέγεται «Καποδίστριας», «Καλλικράτης» ή «Κλεισθένης» η μεταρρύθμιση λίγη σημασία έχει μιας και η αυτοδιοίκηση θα παραμείνει και πάλι με ανενεργό το πρώτο της συνθετικό.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

Υ.Γ.: Εν αναμονή των… επίσημων κυβερνητικών προθέσεων.