Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Η οικονομία… στις συμπληγάδες της πανδημίας! Χατζηθεοδοσίου: «Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν»

Η οικονομία είναι το κρίσιμο θέμα των καιρών. Την εποχή της πανδημίας τα πράγματα έτσι όπως εξελίσσονται φανερώνουν πως έχουμε φτάσει -αν όχι ξεπεράσει – το όριο της βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις και δη όσες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Οι εκτιμήσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι δυσοίωνες και η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Για τους υφιστάμενους προβληματισμούς και όσα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο άμεσο μέλλον μίλησε στην τηλεόραση best και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης χατζηθεοδοσίου ο οποίος ευθύς εξαρχής τόνισε ότι «Κατά την εκτίμησή μας πάνω από 200.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν και για αυτό ζητάμε έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.»

Για το πολύκροτο άνοιγμα των επιχειρήσεων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι «το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου με το click in shop, ένα άτομο δηλαδή σε 25 τ.μ. θα ήταν και ασφαλές για τις επιχειρήσεις και ήταν προστασία από τον κορωνοϊό. Τελικά σήμερα φαίνεται η κυβέρνηση δεν αντέχει να ανταπεξέλθει στα δύσκολα έξοδα που έρχονται. Παρατηρούμε ότι οι Επιστρεπτέες μειώνονται, ότι σε πολλούς κλάδους σταματάει η αναστολή των εργαζομένων και μπαίνει το ζήτημα εδώ και τώρα να ανοίξει η αγορά» για να συμπληρώσει «Αυτό που είναι φανερό σήμερα με βάσει την εικόνα που βλέπουμε, είναι αυτονόητο ότι η μοναδική λύση είναι το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.»

Εκτίμηση του προέδρου του ΕΕΑ είναι πως «το σχέδιο Πισσαρίδη επιβεβαιώνει την άποψη ότι πάμε για “σφαγή” του 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» καθώς και για ένα άλλο σενάριο «όπου μεγάλοι κλάδοι θα ελέγχονται από μεγάλες επιχειρήσεις».

Στον κλάδο της εστίασης είπε ότι «περιμένουμε το επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί το περιβόητο πρόγραμμα στήριξή της εστίασης, αλλά και το πρόγραμμα “Γέφυρα 2” που θα στηρίξει πολλές επιχειρήσεις που έχουν πολλές δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. καθώς ασφαλώς το κούρεμα παγίων που θα στηρίξει όχι μόνον την εστίαση αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων.»

Με την εκτίμηση πως η χώρα κινδυνεύει από οικονομική καταστροφή ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας της συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, λοιμοξιωλόγων, αγοράς, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε συναινέσεις για να βρούμε το δρόμο μας για να πάμε μπροστά…»