Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Η σταθερότητα των αριθμών

Η σταθερότητα των αριθμών εμφανίζει αξιοσημείωτη χρονική διάρκεια και όσο λιγοστεύει ο χρόνος προς τις εκλογές, αλλά και το ποσοστό των αναποφάσιστων τόσο λιγοστεύουν και οι πιθανότητες σημαντικών μεταβολών που μπορούν να αλλάξουν τη γενική εικόνα των πολιτικών συσχετισμών.

Ολα δείχνουν ότι αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές το ερώτημα της βραδιάς δεν θα ήταν ποιο κόμμα θα τις κέρδιζε, αλλά αν εξασφάλιζε ή όχι αυτοδυναμία η Ν.Δ., αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαχειρίσιμη, ποιο κόμμα θα κέρδιζε την τρίτη θέση, πόσα κόμματα θα συναπάρτιζαν τη νέα Βουλή.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από την καταγραφή των προτιμήσεων των ερωτωμένων στην πρόθεση ψήφου όσο και από τις αναλύσεις του συνόλου των ποιοτικών ερωτήσεων που αφορούν τις γενικότερες απόψεις, διαθέσεις και στάσεις του εκλογικού σώματος.

Οι προθέσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων ως προς τις ευρωεκλογές εμφανίζονται, προς το παρόν, λιγότερο αποκρυσταλλωμένες απ’ ό,τι στις βουλευτικές εκλογές. Η σημασία των εκλογών για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να είναι μικρότερη για τους Ελληνες απ’ ό,τι οι εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, με βάση τις έως τώρα ενδείξεις φαίνεται ότι αυτή τη φορά το διαχρονικό φαινόμενο της χαλαρής ψήφου στην ευρωκάλπη θα είναι πιο περιορισμένο. Στην παρούσα έρευνα τα ποσοστά όλων των κομμάτων στις ερωτήσεις που αφορούν την πρόθεση ψήφου των βουλευτικών και των ευρωεκλογών εμφανίζουν μεταξύ τους διαφορές μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι προϋποθέσεις για μια λιγότερο χαλαρή ψήφο αυξάνονται περισσότερο στην περίπτωση που προηγηθούν οι ευρωεκλογές των βουλευτικών εκλογών, δεδομένου ότι η απουσία οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξάνει την πολιτική βαρύτητα των επικείμενων ευρωεκλογών.

Η μάχη των ευρωεκλογών προβάλλει για το κυβερνητικό κόμμα ως ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον σε σχέση με αυτό των βουλευτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό μειωμένο κατά 2,6% από το αντίστοιχο ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Αντίστοιχα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει στις ευρωεκλογές ποσοστό κατά 0,9% μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της στις βουλευτικές και καταγράφει μεγαλύτερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα και αυξάνει τις πιθανότητές του να καταγραφεί ως η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Το ΚΚΕ διατηρεί σταθερά υψηλή συσπείρωση και εκλογική αντοχή.

Η Ενωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση διατηρούν τις ελπίδες τους για παρουσία στην επόμενη Βουλή, καταγράφοντας υψηλότερα ποσοστά στην εθνική κάλπη απ’ ό,τι στην κάλπη για τις ευρωεκλογές.
Για πρώτη φορά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη καταγράφεται ως πρόθεση ψήφου τόσο στην εθνική κάλπη όσο και στις ευρωεκλογές, με ποσοστά 1,5% και 1,6% αντίστοιχα.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων στο ενδεχόμενο των βουλευτικών εκλογών βαίνει συνεχώς μειούμενο. Ωστόσο, παραμένει ακόμη υψηλό και αυξάνεται ακόμη περισσότερο όσον αφορά την ψήφο στις ευρωεκλογές. Ως προς την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, η πολυπληθέστερη ομάδα τους, ένας στους τρεις, προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σταθεροί παραμένουν και οι αριθμοί που αφορούν την αξιολόγηση της τετραετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Οι επτά στους δέκα ερωτώμενους θεωρούν ότι ήταν μια κακή ή μάλλον κακή περίοδος για τη χώρα και τους πολίτες της.

ΘΩΜΑΣ ΓΕΡΑΚΗΣ