Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Η “τέλεια φορο-καταιγίδα” σε μία ημέρα: Λήγουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 σοβαρές προθεσμίες

Μια από τις πιο δύσκολες ημέρες της φετινής χρονιάς καθώς λήγουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 σοβαρές προθεσμίες ξεκίνησε και η αγορά στρέφει το βλέμμα της στο κατά πόσο τα εμπλεκόμενα υπουργεία –Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Εργασίας- θα ανακοινώσουν παρατάσεις της τελευταίας στιγμής για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Λήγει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά, λήγει ο χρόνος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων εκπνέει ο προθεσμία για τον έλεγχο των στοιχείων των ακινήτων στο κτηματολόγιο ενώ πρέπει να πληρωθεί φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές του Μαρτίου και ΦΠΑ.

Εν μέσω αυτής της “τέλειας καταιγίδας” υποχρεώσεων, προς το παρόν έχει ανακοινωθεί μόνο παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους 20 δήμους που χτυπήθηκαν από τον ΙΑΝΟ. Πολλές είναι οι πιθανότητες να δοθεί περιθώριο ενός μήνα για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ (χθες υπήρχαν ολοήμερες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς) ενώ όλα είναι ανοικτά για αδήλωτα τετραγωνικά και αυθαίρετα.

Οι υποχρεώσεις και οι πληρωμές αναλυτικά

Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ: Πολύωρες ήταν χθες οι διαπραγματεύσεις και οι ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τους θεσμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Το πιθανότερο είναι ότι την τελευταία στιγμή θα δοθεί ένα πρόσθετο περιθώριο χρόνου καθώς η ελληνική πλευρά προβάλλει στους Ευρωπαίους το επιχείρημα της πολύ μεγάλης πίεσης που έχουν υποστεί οι πολίτες για να ανταποκριθούν σε σειρά υποχρεώσεων, την ανάγκη να δοθεί οικονομική βοήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους προκειμένου να μην δημιουργηθεί καινούργια γενιά κόκκινων δανείων αλλά και το πόσο απαραίτητο είναι να εξασφαλιστεί χρόνος για τους λογιστές που σηκώνουν και όλο το φορτίο της υποβολής των δηλώσεων. Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 125.000 αιτήσεις και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ χαρακτηρίζεται ούτως ή άλλως πολύ επιτυχημένο. Το σενάριο κάνει λόγο για παράταση ενός μήνα.

Αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους: Ήδη ανακοινώθηκε παράταση μόνο για τους 20 δήμους που έχουν χτυπηθεί από τον ΙΑΝΟ. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε στη Βουλή: “”Για τους συγκεκριμένους δήμους θα δοθεί παράταση, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν νοικοκυριά, υπάρχουν πολίτες οι οποίοι θα είχαν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία αυτό το τριήμερο, αλλά έτσι όπως είναι τα δεδομένα στην περιοχή έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο. Άρα, θα τους διευκολύνουμε, σε κάθε περίπτωση, και αναμένουμε από την Περιφέρεια και τις αυτοδιοικήσεις να οργανώσουν ένα συνολικό πρόγραμμα παρέμβασης που θα ξαναφέρει την περιοχή στην κανονικότητα και στην άμεση αναπτυξιακή προοπτική, το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών θα το στηρίξει.” ανέφερε ο Υπουργός.

Για το σύνολο της χώρας, μένει να φανεί εντός της ημέρας αν θα δοθούν κάποιες ημέρες επιπλέον κάτι που ζητάει όλη η αγορά, φορείς και επιμελητήρια. Είτε δοθεί παράταση είτε όχι, το πρόγραμμα που έχει “αποκαλύψει” πάνω από 45 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί. Πώς; Η πλατφόρμα θα κλείσει για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και στη συνέχεια θα ξανανοίξει για τους επόμενους. Στη δεύτερη φάση λειτουργίας βέβαια, θα επιβάλλεται κάποιο πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

Αυθαίρετα: Η πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στα όρια της και το ΤΕΕ ζήτησε επίσημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει περιθώριο χρόνου τουλάχιστον για τα ακίνητα της κατηγορίας “5” τα οποία δεν έχουν δυνατότητα τακτοποίησης από εδώ και στο εξής (είναι αυτά που δεν διαθέτουν άδεια οικοδομής). Προ ημερών, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα τακτοποίησης “τρέχει” ήδη 9 χρόνια. Άλλωστε, για όλα τα ακίνητα (πλην αυτών της κατηγορίας 5) θα υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης και από αύριο. Απλώς τα πρόστιμα θα γίνουν 20% πιο “τσουχτερά”.

Πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών: Η προθεσμία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών που νόμιμα έμειναν απλήρωτες μέσα στους μήνες της πανδημίας, λήγει και αυτή σήμερα (τουλάχιστον για τις εισφορές του Μαρτίου). Θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για την αναστολή της συγκεκριμένης υποχρέωσης μέχρι τον Απρίλιο του 2021 όπως ακριβώς συνέβη και με τους φόρους. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπογραφεί σήμερα.

Φόρος εισοδήματος: Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Είναι η 3ηδόση. Επίσης πληρώνεται ο ΦΠΑ από τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία για τις συναλλαγές του Αυγούστου.

www.thetoc.gr