Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Η/Υ και online κανάλι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων στο λιανεμπόριο

Σε πραγματικές συμπληγάδες βρέθηκε – και παραμένει – το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας του COVID-19. Μπορεί η συνολική μείωση να περιορίστηκε στο 8,6% – ποσοστό μικρότερο από τις προβλέψεις για τη συρρίκνωση της οικονομίας, υπάρχουν, ωστόσο, κλάδοι που είδαν σημαντική αύξηση και άλλοι – πολυπληθείς αριθμητικά – που κατέγραψαν καταστροφικές μειώσεις.

Για την ακρίβεια, τα υψηλότερα θετικά πρόσημα στο ελληνικό λιανεμπόριο το 2020 κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και οι πωλήσεις που έκαναν οι εταιρείες του λιανεμπορίου μέσω Διαδικτύου.

Συνολικά, οι διαδικτυακές πωλήσεις από επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 18% το 2020. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που συμπίπτει με την εορταστική περίοδο, η αύξηση ήταν 25,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα. Συγκεκριμένα, το πρόσημο ήταν θετικό κατά 13,1% σε ετήσια βάση για το σύνολο του 2020. Το 4ο τρίμηνο της χρήσης, οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία αυξήθηκαν κατά 18,8%.

Θετικά κινήθηκε και ο κλάδος των Super Market, καταγράφοντας αύξηση 5,2% με το ποσοστό αυτό να φτάνει στο 9% για το 4ο τρίμηνο του 2020.

 

Ανισότητες

Τα παραπάνω στοιχεία επεξεργάστηκε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, βασιζόμενο στα δεδομένα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με το Ινστιτούτο να κάνει λόγο για τεράστιες “ανισότητες” ανάμεσα στους διαφορετικούς κλάδους του λιανικού εμπορίου. Όντως, στον αντίποδα των παραπάνω κλάδων, που κινήθηκαν έντονα ανοδικά, βρέθηκαν άλλοι τομείς του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, οι οποίοι κατακρημνίστηκαν ελέω πανδημίας.

Για παράδειγμα, το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων – ρολογιών είχε τη μεγαλύτερη μείωση (-46,8%). Ακολούθησε ο κλάδος των καλλυντικών (-39,4%) και ο κλάδος ενδυμάτων και υποδημάτων (-36%). Κάποιοι κλάδοι κινήθηκαν περίπου στον μέσο όρο της μείωσης, όπως οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (-10,9%), το εμπόριο σιδηρικών & χρωμάτων (-5,5%), καθώς και το λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (-9,5%).

Ψηφιακά αντανακλαστικά

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις του ελληνικού λιανεμπορίου κάνουν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να οξύνουν τα ψηφιακά αντανακλαστικά τους. Το 6%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, απέκτησε e-shop από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Επίσης, το 12% απαντά ότι από την έναρξη της κρίσης, άρχισε να κάνει πωλήσεις μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα σε 500 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, επτά στις δέκα εταιρείες απαντούν ότι η πανδημία τις ώθησε να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μάλιστα, σχεδόν μία στις τρεις (27%) απαντά ότι αυτό έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ το 47% σε μέτριο ή σε μικρό βαθμό.

πηγη