TOP

Ιστορικές στιγμές: Εμβολιάστηκε πρώτη νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ηδη, έκανε το εμβόλιο στις 13:00 η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η κ. Καμπισιούλη, την ώρα που εμβολιαζόταν, σήκωσε τον αντίχειρά της, δείχνοντας ότι όλα θα πάνε καλά. «Νομίζω ότι πολλοί με ζηλεύουν σήμερα και πολλοί θα ήθελαν να είναι στη θέση μου», είπε στους δημοσιογράφους.

Στις 13:30 ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Μάλιστα η κυρία Καμπισιούλη, σήκωσε τον αντίχειρα υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων για να δείξει ότι όλα πήγαν εντάξει.

«Νομίζω ότι σήμερα πολλοί με ζηλεύουν»

«Νομίζω ότι σήμερα είναι πολλοί αυτοί που με ζηλεύουν. Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να είναι στη θέση μου» δήλωσε στην ΕΡΤ η πρώτη γυναίκα που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα λίγο πριν τη λήψη του εμβολίου.

«Σήμερα είνα η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος βρίσκεται ήδη στον «Ευαγγελισμό». «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Πρώτη εμβολιάζεται μια νοσηλεύτρια και μετά ένας υπέργηρος σε αυτή την επιχείρηση «Ελευθερία», και φυσικά σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της χώρας σε μία συμβολική κίνηση αλλά και ουσιαστική προστασίας από την Covid-19», ενώ προσέθεσε ότι «προχωράμε με προσοχή χωρίς βιασύνες, βήμα, βήμα και θα πάμε καλά, με προσοχή» τονισε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω» είπε ο Βασίλης Κικίλιας (φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε αυτή την ιστορική ημέρα, οι πολιτικοί δίνουν το παράδειγμα καθώς εμβολιάζονται πρώτοι. Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο Νοσοκομείο Αττικόν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ίδιο νοσοκομείο, ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Στον Ευαγγελισμό εμβολιάζεται ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και με τη σειρά ο Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Αύριο, 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι 70.000 πολίτες, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, ηλικιωμένους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κράτους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και, τέλος, σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τους 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα:

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το κωδικό όνομα Επιχείρηση «Ελευθερία» έχει πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης των εμβολίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια διευκρινίζεται το σχέδιο για τον εμβολιασμό των πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα.

Σημαντικό μέρος της Επιχείρησης «Ελευθερία» αφορά επίσης στη διαδικασία διαχείρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, δηλαδή από την παραλαβή από τις παραγωγούς εταιρείες μέχρι την αποθήκευση στα ειδικά κέντρα, τη διανομή στα κέντρα εμβολιασμού και τη διενέργεια των εμβολιασμών.

iefimerida.gr