Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Κάνε το παιδί σου… Τζέιμς και Τούνη ή έστω… τραγουδιστή στη Eurovision

Έχει μείνει στην… τηλεοπτική ιστορία η περίφημη ατάκα του Νίκου Ευαγγελάτου «σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Τσιαμτσίκα;» και η αντίστοιχη ερωτηματικού χαρακτήρα ανταπάντηση «…σε τι κόσμο άραγε θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Ευαγγελάτο;». Όλα αυτά 20 χρόνια πριν!

Δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά για να αναγνωρίσεις τα χαρακτηριστικά της νεωτερικότητας των προτύπων μας. Σε μια Ελλάδα που τα υποδείγματά μας ήταν οι πατεράδες και οι μανάδες μας που… φτύσανε αίμα για να μας μεγαλώσουν, που τα πρότυπά μας ήταν κάθε καλό που έχει «παράξει» ως προσωπικότητα -και ιστορικά έχει γίνει γνωστή- αυτή η χώρα που όλα ξεκινούσαν από την ψυχή, την καρδιά και τον καθημερινό μόχθο, πλέον, σήμερα έχει αξία να είσαι ημίγυμνη… influencer στο Instagram ή παίκτης reality στην τηλεόραση.

Πως αλλιώς, μάνα μ’ -που λέμε και στην Πελοπόννησο- θα γίνεις «κάτι»; Έτσι προσδιορίσαμε σε αυτή την «χαμένη» στην ευτέλεια εποχή που διαβιούμε, το μοντέλο των προτύπων.

Ζούμε πια σε μια κοινωνία που φτιάχνεται στο να παίρνει… μάτι από την κλειδαρότρυπα των social media την προσωπική ζωή του καθενός, που σημασία έχει η… πόζα, σε μια εποχή που κάνει το τίποτε… να έχει αξία και την αξία του αγώνα και της προσπάθειας να πηγαίνει χαμένη.

Δυο τρεις μέρες τώρα αφιερώσαμε την… αποθέωση της κοινωνίας στη Eurovision, στους Ιταλούς που «φτιάχτηκαν» με την επιτυχία τους και τώρα πια ξέρουμε, πως στα «καλά» μας κοινωνικά πρότυπα θα ενταχθεί… δικαιωματικά να γίνει και το παιδί μας ημίγυμνη τραγουδίστρια ή τραγουδιστής με τακούνι και νύχια…

Αυτοί είμαστε… Ακριβώς αυτοί.

Την ώρα που τα παιδιά των πανελλαδικών εξετάσεων που πέτυχαν ή και απέτυχαν κανείς δεν θα τα υποδεχθεί στο… δρόμο ή το αεροδρόμιο με καπνογόνα και δεν θα συγκεντρωθεί εν καιρώ πανδημίας η… άτιμη κοινωνία μας στις πλατείες να τα αποθεώσει για την προσπάθειά τους. Την στιγμή που τους ήρωες της ζωής της καθημερινότητάς μας, τους θεωρούμε δεδομένους στο να περνούν απαρατήρητοι.

Διάβαζα προχθές για τη Νουντουνάκη, που τι έκανε; Πήρε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της κολύμβησης κάνοντας 6 ώρες την ημέρα προπόνηση! Τελείωσε με άριστα τη Νομική, κάνει μεταπτυχιακό στο Λονδίνο, μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες, αλλά φαίνεται πως «χαλάει την πιάτσα» για να ασχοληθεί η κοινωνία μας παραπάνω από μια αναφορά στην είδηση. Αυτή δεν είναι πρότυπο, μάλλον…

Πρότυπο είναι η… κάθε Τούνη που πήρε το χρυσό κλειδί της Μυκόνου και ο… κάθε Τζέιμς που για πάρτη του χιλιάδες συγκεντρώνονται για να τιμήσουν την συμμετοχή του σε ένα… reality.

Μου αρέσει που ακόμη δεν έχετε βρει απάντηση στο ερώτημα που πάμε…

Θέμης Ι. Κανελλόπουλος