TOP

Σπ. Λιβανός: Δεν αλλάζουν οι Γραμματείς, επενδύσεις από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Τις κύριες προτεραιότητές του ανέφερε, κατά την τελετή παραλαβής παράδοσης, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Όπως τόνισε κεντρικός στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου θα είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας ότι ο αγρότης είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ξεκαθάρισε δε ότι θα συνεχίσει την συνεργασία του με τους γενικούς γραμματείς, κ.κ. Μπαγινέτα και Στρατάκo και τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη.

Δήλωσε ακόμη ότι κρίσιμη είναι και η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που θα επιτρέψουν στον Έλληνα αγρότη να αποκτήσει νέους ορίζοντες, πραγματοποιώντας το άλμα στην ψηφιακή εποχή.

Όπως τόνισε ο νέος υπουργός «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθούν έργα υποδομής, να ενταχθεί η τεχνολογία και τα ασύλληπτα οφέλη της στην καθημερινότητα των αγροτών και της παραγωγής.

Να ανοίξουν νέοι δρόμοι, ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα, μοναδικής αξίας και ποιότητας, να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια αγορά, να καταστεί η μεσογειακή διατροφή brand name της πατρίδας μας».

Παράλληλα άνοιξε την πόρτα υ ΥπΑΑΤ για διάλογο, αναφέροντας ότι η δική πόρτα του, όπως και των Υφυπουργών, «θα είναι πάντα ανοικτή σε ουσιαστικές προτάσεις, καινούριες ιδέες και προβληματισμούς».

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στόχος θα είναι η αξιοποίηση  των κοινοτικών πόρων για να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ελληνικής γεωργίας ανθεκτικό στα προβλήματα και στις απειλές με έμφαση στην ποιότητα και την αύξηση της παραγωγής και κεντρική επιδίωξη την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών. Να προχωρήσουμε σε συνέργειες με εταιρείες που εξυπηρετούν το κλάδο με τα προϊόντα τους και φυσικά με την βιομηχανία τροφίμων. Να ενσωματώσουμε την καινοτομία και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας».

Στο μεταξύ εκκρεμότητες από επενδυτικά προγράμματα παραλαμβάνει μεταξύ άλλων η νέα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τις οποίες θα πρέπει να προκηρύξει άμεσα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Συγκεκριμένα, εκκρεμούν οι προκηρύξεις για:
– το Μέτρο 4.1.2 «Σχέδια Βελτίωσης για νέα αρδευτικά συστήματα»,
– το Μέτρο 2 «Γεωργικοί Σύμβουλοι».

πηγη