Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Καλεντερίδης: Για αυτούς τους λόγους προκαλεί η Τουρκία – Και αυτοί είναι οι πολεμικοί συσχετισμοί – Πως πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα (video)

Τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία προχώρησε σε αυτήν την ακατανόητη χρονικά τουλάχιστον, ενέργεια, ανέλυσε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best, ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, σχολιάζοντας την τουρκική NAVTEX και την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης το ωκεανογραφικό πλοίο “Oruc Reis».

«Περιμένουμε να δούμε τον πλου και από πόσα πλοία θα συνοδεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλεντερίδης, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή, θα είναι καθοριστικής σημασίας και ανέπτυξε τα τρία πιθανά σενάρια, τα οποία οδήγησαν τον Ερντογάν, τώρα, στη συγκεκριμένη απόφαση.

Αρχικά, σύμφωνα με τον έμπειρο στρατηγικό αναλυτή, θέλει να καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να αναδειχθεί σε ενεργειακό διαχειριστή, ύστερα από την κύρωση της συμφωνίας για τον  EastMed από Κύπρο και του Ισραήλ.
Ύστερα, καθοριστικό ρόλο πρέπει να έπαιξαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο, Νίκου Γαριλίδη, που ανέφερε πως «η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της» και τέλος, για να στείλει μήνυμα στη Γερμανία, η οποία πιέζει να μην προβεί σε τέτοιες κινήσεις για να μην έχει επιπτώσεις.

«Με την κίνηση αυτή, οι Τούρκοι ξεκαθαρίζουν πως θα συνεχίσουν να διεκδικούν ό,τι νομίζουν πως τους ανήκει», επεσήμανε ο Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος τόνισε πως η χώρα μας, είναι έτοιμη επιχειρησιακά.

«Στα άοπλα και ένοπλα αεροσκάφη, έχει πλεονέκτημα η Τουρκία. Φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια αφού έχουμε μείνει πίσω, αλλά σε επίπεδο στρατηγικών όπλων υπερέχει η Ελλάδα, η οποία έχει έναν από τους καλύτερα προστατευμένους χώρους από πλευράς αεροπορικής άμυνας στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία, τον χειρότερο», ανέφερε ο έμπειρος στρατηγικός αναλυτής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, πως η Τουρκία δεν έχει φανερή στήριξη, ούτε καν ανοχή, κάποιας μεγάλης χώρας και ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως χρειάζεται να προχωρήσουμε με λεπτούς χειρισμούς και αποφασιστικότητα.