Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης – Τα επόμενα βήματα

Με την ελπίδα ότι ένα νέο κύμα πανδημίας του κορονοϊού δεν θα ανακόψει τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση εφαρμόζει ημέρα με την ημέρα το “βασικό σενάριο” για τη φετινή χρονιά.

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, προγραμματίζονται οι επόμενες κινήσεις “απελευθέρωσης” δραστηριοτήτων με έμφαση στους τομείς που υφίστανται τις μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις.

Σε πρώτο πλάνο, είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων -κάτι που πρέπει να συνδυαστεί με την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό– αλλά και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης κάτι που -εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά- θα γίνει είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών να είναι και το τελευταίο κατά το οποίο θα υπάρξει ύφεση. Από τον Απρίλιο, το ζητούμενο είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία ενώ για το β’ εξάμηνο προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη και μάλιστα με σημαντικά ποσοστά.

Από τη στιγμή που θα ανοίγει σε δόσεις η οικονομική και η κοινωνική δραστηριότητα, θα αποσύρονται και σε δόσεις τα μέτρα στήριξης. Στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να επέλθει η κορύφωση. Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου θα έχει ξεκινήσει η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όσους επαγγελματίες προκύψει ότι πληρούν τα κριτήρια. ΟΙ αιτήσεις τελειώνουν σήμερα και οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 685.000, ενώ το ποιοι θα είναι δικαιούχοι θα προκύψει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα ακολουθήσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στο τέλος Ιανουαρίου, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους παρέμειναν σε καθεστώς αναστολής και τον Φεβρουάριο -αναμένεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου- και η πληρωμή της αποζημίωσης για τα κουρέματα των ενοικίων του Δεκεμβρίου επίσης μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ή δεν θα εισπράξουν ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους μέχρι τα μέσα Μαρτίου ενώ αντίστοιχο είναι το χρονοδιάγραμμα και για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους παραμείνουν σε αναστολή και τον Φεβρουάριο (ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερος μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και τα επόμενα βήματα που ανοίγματος της οικονομίας που προετοιμάζονται).

Η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα “εστιάσει” κυρίως στις επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να πλήττονται μέσα στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς καθώς η σύγκριση θα γίνει με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα που δεν είχαμε πανδημία. Η καταβολή προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Όσον αφορά στις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, θα περιορίζονται σταδιακά. Για τον Ιανουάριο, αναστολή θα υπάρχει μόνο για τις δόσεις των ρυθμίσεων και όχι για τον ΦΠΑ ενώ το ποιοι θα δικαιούνται αναστολή για τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Τέλος Μαρτίου, αναμένεται να γίνει και ο επανασχεδιασμός της ρύθμισης που έχει ψηφιστεί για την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι 12 και οι 24 δόσεις θα γίνουν περισσότερες αλλά όχι οριζόντια. Μόνο όσοι εξακολουθούν να πλήττονται θα δικαιούνται περισσότερες ευκολίες πληρωμής.

www.thetoc.gr