Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Καραντίνα απειλεί με έμφραγμα τις ελιές, πολλές ποσότητες μπορεί να μείνουν ασυγκόμιστες

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στη συγκομιδή ελιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή στην χώρα από το πανελλαδικό lockdown που ανκοινώθηκε.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελιάς Καλαμών που η χαμηλή τιμή τους λειτουργεί «αποτρεπτικά» στους παραγωγούς να κάνουν συγκομιδή. Με την καραντίνα θα αυξηθούν τα προβλήματα και κινδυνεύουν να μείνουν πολλές ποσότητες ασυγκόμιστες. Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στη συγκομιδή λαδοελιάς που σε Μεσσηνία και Λακωνία αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων σε 10 ημέρες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών είναι ετεροεπαγγελματίες και θα είναι δύσκολο να μετακινηθούν στα χωράφια τους. Επίσης η μαύρη εργασία θα είναι αδύνατη (είτε σαν εργάτη είτε σαν μισιακά). Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών, έχει καθυστερήσει η διαδικασία πρόσκλησης εργατών γης λόγω γραφειοκρατίας από τις υπηρεσίες των Περιφερειών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Χανδρινού κ. Κώστας Αποστολόπουλος, «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις προσκλήσεις των εργατών γης. Οι διαδικασίες αργούν λόγω γραφειοκρατίας από τις υπηρεσίες των Περιφερειών. Αυτή την εποχή γίνεται συγκομιδή για τις μαυροελιές που είναι μικρές ποσότητες. Σε 10 περίπου ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων λαδοελιάς και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της καραντίνας στη μεταφορά των εργατών γης αλλά και του ελαιοκάρπου από το χωράφι στα ελαιοτριβεία. Πρέπει να προβλεφτύν μέτρα από την κυβέρνηση για να διεξαχθεί ομαλά η συγκομιδή της παραγωγής».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Στούπας (παραγωγός, γεωπόνος και μέλος της ομάδας παραγωγών ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας), από το Αγρίνιο, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την εποχή στην περιοχή του μαζί με  το Μεσολόγγι ο κόσμος ξεκινά να μαζεύει ελιές Καλαμών. Εκτιμά ότι με το νέο lockdown σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα ειδικά για τους ετεροεπαγγελματίες που μένουν στην Αθήνα, οπότε πολλά κτήματα δεν θα συγκομιστούν. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και με τους εργάτες από Αλβανία που θα μετακινούνταν για την ελαιοπαραγωγή, αφού, όπως και στο πρώτο lockdown, η είσοδος στην χώρα, θα είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα της καταντίνας, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, ανέφερε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για όλες τις εποχικές εργασίες.

Παϊσιάδης Σταύρος
www.agrotypos.gr