Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης από επιχειρήσεις εστίασης

Γεγονός είναι οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο οι οποίες κατατέθηκαν από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, που επλήγη σημαντικά το προηγούμενο διάστημα καθώς παρέμεινε σε αναστολή δραστηριότητας από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 έως τις αρχές Μαΐου 2021. Οι αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου 2021 και παράλληλα έχουν κοινοποιηθεί και στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεση επιχειρηματιών του κλάδου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης,  να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αγωγές αποζημίωσης είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» στις 3/2/2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Money Review» οι πρώτες αγωγές που κατατέθηκαν φτάνουν τις 8, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα κατατίθενται και άλλες.

Με τις αγωγές δεν ζητείται τελικά αποζημίωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό του τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019, αλλά τα έξοδα διαβίωσης των επιχειρηματιών για το διάστημα που οι επιχειρήσεις τους παρέμεναν σε αναστολή δραστηριότητας με κρατική εντολή.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τους και η ενοχοποίηση του κλάδου για την υπερμετάδοση του κορωνοϊού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι της εστίασης στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση, έχοντας βρεθεί πλέον χρεωμένοι τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς ιδιώτες και τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς ήδη ο κλάδος της εστίασης μετρά τουλάχιστον 1.000 «λουκέτα», ενώ ουδείς γνωρίζει πόσα από τα καταστήματα που υποχρεωτικά παραμένουν κλειστά, καθώς διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, θα ανοίξουν όταν τους επιτραπεί ή θα διακόψουν οριστικά τη λειτουργία τους.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται και στο ζήτημα αυτό, της μη ύπαρξης πρόβλεψης -για την ώρα τουλάχιστον- σχετικά με τη λειτουργία της εστίασης σε ημιυπαίθριους ή κλειστούς χώρους. «Σας καλούμε – για πολλοστή φορά – να λάβετε υπόψη σας πως για την υγιή και βιώσιμη δραστηριότητα του κλάδου μας απαιτείται άνοιγμα τόσο των ημι-υπαίθριων  (θυμίζουμε πέρσι άνοιξαν μαζί με τους εξωτερικούς χώρους), όσο και των κλειστών χώρων (έστω σε κάποιο ποσοστό). Εννοείται σύμφωνα με τους κανόνες και τις συστάσεις των ειδικών. Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω, για μερικούς ανεύθυνους και ανεξέλεγκτους να καταδικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος σε ασφυξία. Επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητεί επίσης παράταση του καθεστώτος μείωσης ενοικίων για όση περίοδο ισχύουν περιοριστικά μέτρα και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για όλους τους εργαζόμενους.

πηγη