Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Κατρούγκαλος: Η Ε.Ε. και οι Αραβικές Χώρες οφείλουν να αντιμετωπίσουν μετανάστευση και τρομοκρατία

Η Ευρωπαϊκή ένωση και ο Αραβικές Χώρες οφείλουν από κοινού να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα όπως η μετανάστευση και η  τρομοκρατία, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην 3η Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικών Χωρών που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται κλείνοντας τα σύνορα, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να προασπίσουμε το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να υπερασπιστούμε και την ευρωπαϊκή κοινωνία ώστε να ξεπεράσει φαινόμενα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

Η εξωτερική μας πολιτική έχει ως πάγιο και διαρκή χαρακτήρα την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, των πολυμερών σχέσεων και το σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων παντού και ιδίως στη περιοχής μας, όπως στην Κύπρο και την Παλαιστίνη.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου, στην οποία συμμετέχουν 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου καθώς και η διεθνής διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό διάλογο και πλουραλισμό με τις χώρες της  Μέσης Ανατολής.

Η χώρα μας αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεωγραφική θέση της. Έχουμε ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με όλες τις χώρες της περιοχής. Δεν ήμασταν ποτέ αποικιοκρατική δύναμη και είχαμε και πολυπληθείς ομογένειες, οι οποίες έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις σχέσεις Ελλάδας με τις Αραβικές χώρες.

Σε αυτή τη συγκυρία, επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος,  που ανακάμπτουμε από τη πιο βαθιά κρίση που διήλθε οποιαδήποτε δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης, μπορούμε να προσφέρουμε πολύ σημαντικές οικονομικές προοπτικές για συνέργειες και επενδύσεις.

Σκοπεύουμε να γίνουμε ένας σημαντικός κόμβος για τα logistics και τις μεταφορές στη δική μας περιοχή έτσι ώστε να συνδέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση , τον Αραβικό κόσμο και την Κίνα, αξιοποιώντας παράλληλα και τις ευκαιρίες της στρατηγικής «Ένας Δρόμος, Μία ζώνη».

Προωθούμε πρωτοβουλίες για να είναι η χώρα μας ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και ταυτόχρονα έχοντας επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης προσφέρουμε μοναδικές ευκαιρίες για τους επενδυτές, σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές , όπου έχουμε σημαντική τεχνογνωσία, τα ακίνητα, οι  υποδομές και ο  τουρισμός. Η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά στον κλάδο των κατασκευών μας δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα για το μέλλον.

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Κατρούγκαλος είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τn υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla, τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Carmelo Abela, τον υπουργό Επικρατείας του Μαρόκου κ. Lachen Daoudi  και τον υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ κ. Sultan Bin Saad Al Muraikhi.