Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Λιγοστεύουν… τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν Καλαμάτα και Πύλο

Κάτι οι γενικότερες συνθήκες κάτι η έλλειψη βασικών υποδομών και σχεδίου προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή μας, δείχνουν πως η Μεσσηνία έχει μείνει πολύ πίσω σε ένα είδος τουρισμού, που διαρκώς κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Και αυτό πλέον αποτυπώνεται και με στοιχεία…

Η κρουαζιέρα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να εισέρχεται στο αναπτυξιακό προσκήνιο του τουρισμού και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Μάλιστα, στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να διπλασιαστεί η επιβατική κίνηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αντιπροσώπων εταιρειών κρουαζιέρας οι οποίες αναφέρθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε στη Νάπολη της Ιταλίας.

Όπως σημειώνεται από τους ειδικούς το βασικό μειονέκτημα που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι τα λιμάνια και οι σταθμοί που υπάρχουν στις πόλεις της χώρας μας.  Για να προσεγγίσει ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος σε σχέση με τα υπόλοιπα επιβατικά πλοία, θα πρέπει να τηρούνται κάποιες αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν οι εταιρείες.

Η Καλαμάτα βλέπει μια κάθετη πτώση στην προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 31 που έφθασαν στην περιοχή μας το 2015 με συνολικά 38.549 επισκέπτες, οδηγηθήκαμε στα 11 και τους 9.288 αφιχθέντες πέρυσι. Αντίστοιχη εικόνα σε Πύλο που είδε μέσα σε 5 χρόνια τους επιβάτες να μειώνονται σε 1.619 από τους 3.080. Φυσικά, παρά τις προσδοκίες, τις δηλώσεις σε αυτά τα δεδομένα στη Μεσσηνία έχουμε μείνει που κρίνονται εξαιρετικά χαμηλά για τις δυνατότητες που συνδυαστικά αποδίδονται στην περιοχή μας, όταν για παράδειγμα στο Κατάκολο της γειτονικής Ηλείας η οργάνωση και ο σχεδιασμός ετών απέδωσε 413.716 επισκέπτες και 199 κρουαζιερόπλοια για την περυσινή περίοδ.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ο τουρισμός  κρουαζιέρας δίνει μια σημαντική ευκαιρία επέκτασης του τουριστικού προϊόντος και μπορεί να συμβάλει  θετικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω του τουρισμού. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να γίνουν οργανωμένες προσπάθειες οι οποίες τώρα εκλείπουν.